Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Shelma.
11. listopadu 2022 10:30
Čas čtení 5:29
Sponzorovaný obsah

S bengálskou se nepomazlíš a ragdoll potřebuje pozornost. Zjisti, s jakým kočičím plemenem si sedneš

S bengálskou se nepomazlíš a ragdoll potřebuje pozornost. Zjisti, s jakým kočičím plemenem si sedneš
Zdroj: Unsplash/Chen
ZAJÍMAVOSTI DOMÁCÍ MAZLÍČCI PÉČE O KOČKU ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Některé kočky se nemazlí jednoduše proto, že to nemají v povaze. Poznej, jaká kočičí osobnost se bude hodit k tobě domů.

Pořídit si kočku může znít jako super nápad. Představa mazlivého koťátka, které ti láskyplně přede u hlavy před usnutím, je krásná, ale ne vždycky se naplní. Z roztomilého koťátka se totiž může vyklubat malý záškodník, který si z tvého bytu udělá zábavní park a začne ničit nábytek, jakmile za sebou zavřeš dveře od bytu. Pokud se ale jedná o aktivní kočku a ty ji zavíráš na celý den v garsonce, nemůžeš jí takové chování vyčítat.

Každé plemeno se vyznačuje specifickými potřebami a povahovými rysy. Proto jsme připravili přehled, v němž tě seznámíme s kočičími povahami. Můžeš si tak vybrat kočku vhodnou do bytu, která se snese s jinými domácími mazlíčky, nebo divokou šelmu, jež ti bude aportovat hračky.

Pořídíme si kočku. Ale jakou?

Kočky se dožívají 15 až 20 let, takže je opravdu důležité, aby si od začátku dobře sedly s tebou i celou rodinou. Nejenže se jednotlivá plemena jinak projevují, ale mají také odlišné potřeby. Například klidnější kočky jsou sice mazlivé, ale současně vyžadují více pozornosti, a když se jim nebudeš dostatečně věnovat, mohou propadat depresím. 

Není to ale jen o povaze. Dlouhosrsté kočky je nutné každý den vyčesávat, naháče zase oblékat a mazat opalovacím krémem. Kočka, která má dostatek pohybu, také potřebuje jiné krmivo než pasivní plemeno chované v bytě. Na rozdíl od kočičích nálad můžeš výběr krmiva vyřešit jednoduše díky produktům značky Shelma, které jsou přizpůsobené specifickým potřebám různých koček. V nabídce najdeš granule, kapsičky i pamlsky pro aktivní dospělé kočky, méně kalorické krmivo pro kočky chované v bytě i speciální produkty pro kastrované kočky. 

Zvláštní výživu i přístup potřebují pro zdravý růst a vývin také koťata. Jsou živější, hravější a musíš jim věnovat více pozornosti než dospělé kočce. Na druhou stranu můžeš výchovou přímo ovlivnit povahu, jakou budou mít v dospělosti.

nakupuj produkty shelma
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený SHELMA (@shelmacz)

S rozhodnutím, jakou kočku si pořídit, ti pomůže, když si odpovíš na následující otázky:

  • Jak velký prostor mohu kočce nabídnout? 
  • Kolik svého času mohu věnovat její péči?
  • Chci hravého parťáka, se kterým bude zábava, nebo klidného mazlíčka?
  • Mám už nějaké domácí zvíře?

Klidné kočky vhodné do bytu

Pokud bydlíš v bytě, je pro tebe vhodnější klidná kočka, která raději odpočívá, než dovádí. Když ji správně vychováš, nemusíš se bát, že bude skákat návštěvám po hlavě nebo demolovat nábytek. Následující plemena si chovatelé oblíbili především pro jejich klidnou povahu, se kterou zvládnou i soužití v menším prostoru. Pozor ale na to, že klidná ještě neznamená mazlivá. Kočky mají více osobností, než si možná myslíš.

Britská kočka

Britské kočky patří hlavně díky svému vzhledu a heboučké srsti mezi nejoblíbenější. Řadí se k pasivnějším plemenům, ale když chtějí, umí ukázat skvělé lovecké schopnosti. Britská kočka umí dát najevo svůj královský původ. Je samostatná, rezervovaná a má ráda klid, takže chování na klíně proběhne jedině, když si o něj sama řekne. Díky své povaze se hodí pro lidi, kteří nejsou většinu dne doma. Jedná se o velké plemeno, dospělé kočky váží 6 až 9 kilo. Zvlášť po kastraci mají tendenci k tloustnutí, takže je důležité pečlivě hlídat jejich jídelníček.

britská kočka
Zdroj: Unsplash/Ben Collins

Ragdoll

Jestli chceš kočku na mazlení, pořiď si ragdoll. Je společenská, přizpůsobivá a trpělivá. Bohužel ale také velmi závislá na svém páníčkovi, kterého je schopná následovat kamkoliv se pohne. Nesnáší dlouhé odloučení, takže si ji zvol jen v případě, že bude mít neustále doma někoho, kdo jí bude věnovat pozornost. Ragdoll je velmi inteligentní, snadno ji naučíš třeba aportovat. Dosahuje podobné váhy jako britské kočky a pro mírumilovnou povahu se doporučuje jako plemeno vhodné k dětem.

ragdooll, kočka
Zdroj: Unsplash/David Brooke Martin

Perská kočka

Přítulná, věrná, mazlivá a přátelská. Tak by se dala charakterizovat povaha perské kočky. Většinu dne bude odpočívat na měkkém gauči nebo se nechá hladit na klíně. Nevyžaduje příliš pohybu, takže se hodí i do menšího bytu, kam se nevejdou překážkové dráhy a prolézačky. Starat se o perskou kočku však není jednoduché. Má hustou dlouhou srst, která vyžaduje pravidelné vyčesávání a koupání. Zanedbání péče může kočce způsobit nepříjemná kožní onemocnění, proto se hodí pro někoho, kdo se jí může každý den věnovat.

perská kočka
Zdroj: Unsplash/Sergey Semin

Hravá plemena na každodenní dovádění

Pokud chceš živou kočku, která neodmítne žádnou příležitost ke hře, vyber si jedno z následujících plemen. Mysli však na to, že takové kočce musíš zajistit dostatečný prostor. Potřebuje zahradu nebo prolézačky a překážkové dráhy, kde se může vydovádět, jinak si začne energii vybíjet na vybavení tvého bytu. Ráda s tebou také bude chodit na procházky a objevovat svět mimo své území.

Bengálská kočka

Není náhoda, že bengálská kočka už na první pohled připomíná leoparda. Je velmi temperamentní, hravá a bude stále vyžadovat tvou pozornost. Neobejde se bez dostatečné zásoby škrabadel a hraček, které jí budeš muset vytrvale házet. Rozhodně to není gaučový povaleč. Bengálskou kočku si nepořizuj, jestli chováš hlodavce nebo jiná drobná zvířata, protože má silně vyvinuté lovecké pudy.

bengálská kočka
Zdroj: Unsplash/Igor Karimov

Siamská kočka

Siamská kočka je velmi společenská a má ráda společnost dalších koček, nejlépe stejného plemena. Miluje zdolávání překážek a těžko přístupná místa ve výškách, takže ji klidně můžeš najít schovanou v nejvyšší polici vestavěné skříně nebo viset na lustru. Často si říká o pozornost, a když se jí páníček nevěnuje, dokáže dát hlasitě najevo svou žárlivost. Hodí se spíše pro zkušenější chovatele, kteří zvládnou její komplikovanou povahu.

siamská kočka
Zdroj: Unsplash/Alex Meier

Když už máš jiné domácí zvíře

Kočky jsou poměrně hrdé bytosti. Existují však plemena tolerantní vůči jiným zvířatům včetně psů (samozřejmě také záleží na plemenu psa, například velcí lovečtí psi obvykle nejsou pro kočku vhodným spolubydlícím). Mainská mývalí kočka nebo birma posvátná ocení, když budou mít v domě kamaráda na dovádění, se kterým si dokážou hrát celý den.

Mainská mývalí kočka

Vzhled připomínající divokou šelmu dokáže klamat. Jedná se o přítulné plemeno, které se dobře snáší s jinými kočkami, ale i psy a dětmi. Mainská mývalí kočka je loajální a ráda se pomazlí. Zároveň však potřebuje vlastní prostor, takže není závislá na pozornosti jako ragdoll. Dokáže se zabavit tím, že hodiny zírá z okna a sleduje dění na ulici nebo si sama hraje. Rychle se naučí také základní povely nebo chození na vodítku. Se svým téměř metr dlouhým tělem patří mezi největší kočičí plemena vůbec.

mainská mývalí kočka
Zdroj: Pexels/Сергей Костяев

Birma posvátná

S ostatními domácími mazlíčky si bude rozumět i birma, zvlášť jestli s ní budou hrát oblíbenou hru na honěnou. Je to velmi nekonfliktní a přítulná kočka, která má ráda přítomnost lidí. Nepotřebuje příliš prostoru, nejšťastnější bude u tebe na klíně. Nevýhodou je péče o srst, která sice není tak náročná jako u perské kočky, ale vyžaduje zvýšenou pozornost. Birma je velmi citlivá k lidským náladám a bude ti dělat tichého utěšitele v náročnějších dnech.

birma posvátná, kočka
Zdroj: Unsplash/Ivan Jevtic

Chci kočku, ale mám alergii

Hned na začátek je nutné uvést, že naprosto hypoalergenní kočka neexistuje. I bezsrstá plemena v sobě mají látky, které mohou spouštět alergickou reakci. Kýchání a svědění očí nezpůsobuje srst, ale proteiny, které se nachází v kočičích slinách, moči a kůži. Kočka tě však nemusí nutně olízat, stačí, že si čistí kožich, a alergen se pak přenese vzduchem. Přesto jsou druhy koček, které produkují méně této bílkoviny, a je tak menší pravděpodobnost, že způsobí alergickou reakci.

Sphynx

Jedním z takových plemen je sphynx. Kočku, která vypadá jako by ji na zemi vysadili mimozemšťané, jedna skupina lidí miluje a druhá by si ji rozhodně nepořídila. Pokud chceš nořit nos do hebké kočičí srsti, sphynx ti to nesplní, ale zato má mnoho povahových kvalit. Zástupci tohoto plemene jsou velmi inteligentní, hraví a přítulní k lidem, psům i jiným kočkám. Jejich nevýhodou je velká závislost na majiteli. Samota v nich vyvolává stres a poruchy chování. Mají také velké nároky na péči. Musí se pravidelně olejovat, mazat opalovacím krémem a oblékat, aby nedošlo k podráždění kůže.

sphynx, kočka
Zdroj: Unsplash/Simona Melegová

Balinéská kočka

Chundelatá balinéská kočka na první pohled nevypadá, že by měla být vhodná právě pro alergiky. Patří však k plemenům, která produkují méně alergenního proteinu. Riziko, že se projeví alergická reakce, je tak menší než u jiných druhů. Balinéské kočky také v porovnání s jinými plemeny méně línají a jejich srst nevyžaduje tak náročnou péči. Jedná se o energickou, chytrou a společenskou kočku, která dobře zapadne do rodiny.

balinéská kočka
Zdroj: Unsplash/Steve Harvey

Kočka bude tvým dlouholetým parťákem, proto si dej na výběru záležet. Zvaž, jestli jí můžeš připravit podmínky, které potřebuje pro zdravý vývoj. Možná tě to na začátku bude stát více úsilí a času, ale když budeš o svou kočku dobře pečovat a dopřávat jí kvalitní krmivo Shelma, odmění se ti spokojeným vrněním.

Domů
Sdílet
Diskuse