Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. listopadu 2022 6:00
Čas čtení 6:01
Ondřej Jarůšek

Cvičení s kettlebelly: Geniální nástroj, se kterým zlepšíš sílu a zbaví tě bolesti zad a kloubů. Zásadní je technika, říká trenér

Cvičení s kettlebelly: Geniální nástroj, se kterým zlepšíš sílu a zbaví tě bolesti zad a kloubů. Zásadní je technika, říká trenér
Zdroj: Unsplash/Heidi Erickson/volně k užití
SPORT POSILOVÁNÍ A CVIČENÍ ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Se zkušeným trenérem Zdeňkem Dohnalem jsme rozebrali největší výhody cvičení s kettlebelly. Řekl nám, v čem jsou tyto nástroje lepší než tradiční činky, ale také na co si dát největší pozor.

Kettlebell, girja, bublina, koule s uchem. Pro tento cvičební nástroj vzhledem připomínající dělovou kouli s držadlem existuje několik různých názvů, a pokud navštěvuješ posilovny či obchody se sportovním vybavením, je velká pravděpodobnost, že máš představu o tom, o co se jedná. Ne každý ale ví, že kettlebelly jsou skvělou a funkční alternativou k tradičním činkám či strojům, která nám kromě rozvíjení síly či stability může pomoct i s lepším držením těla nebo při některých zdravotních problémech, jako třeba při bolestech zad nebo kolen.

Doporučeno
Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka 27. září 2022 6:00

Leckoho možná také překvapí, že cvičení s kettlebelly sahá poměrně hluboko do historie a je tu s námi už minimálně stovky let. Podle odborníků začali s předchůdcem těchto nástrojů cíleně cvičit strongmani v Rusku na začátku 18. století, kteří tímto druhem cviků rozvíjeli svoji sílu, výdrž, flexibilitu a rovnováhu. Právě z ruštiny pochází název girja, jak se kettlebellům rovněž říká (jde o český fonetický přepis ruského slova ги́ря). V té době ruská girja primárně sloužila tamním trhovcům k vážení zboží, ale uplatnění nakonec našla právě i ve sportu.

Nástroje podobné kettlebellům či činkám se však používaly už i v antickém Řecku, kde tehdejší olympionici cvičili s takzvanými haltéry, což byly tělocvičné nástroje s uchem vyrobené většinou z kamene. A používaly se dokonce i jako závaží při skoku dalekém.

Anketa:
Cvičil/a jsi někdy s kettlebelly?
Ano, cvičím s nimi pravidelně.
Ano, už jsem to zkusil/a.
Zatím ne, ale zkusím to.
Nemám to v plánu.
Ano, cvičím s nimi pravidelně.
42 %
95 Hlasů
Ano, už jsem to zkusil/a.
37 %
85 Hlasů
Zatím ne, ale zkusím to.
13 %
30 Hlasů
Nemám to v plánu.
7 %
17 Hlasů
kettlebell
Zdroj: Unsplash/Alora Griffiths/volně k užití

Jak šel čas a staletí plynula, tak se cvičení postupně vyvíjelo a změnila se samozřejmě i podoba samotných kettlebellů. Ale co fungovalo tehdy, funguje i dnes. A pokud hledáš způsob, jak pěstovat celkovou tělesnou sílu, zlepšit flexibilitu, cítit se fyzicky lépe a užít si trénink bez použití běžných činek, s girjou a komplexními cviky, které nabízí, toho můžeš docílit. Dosvědčují to i četné vědecké studie, které popisují benefity cvičení s kettlebelly.

Geniální konstrukce a široká paleta cviků 

K tématu jsme se obrátili na odborníka na slovo vzaté – trenéra Zdeňka Dohnala, který provozuje vlastní gym výstižně nazvaný Girja, kde se specializuje právě na tento typ cvičení. Ten pro redakci Refresheru popsal, v čem jsou kettlebelly lepší než běžné činky, na jaké cviky je vhodné je využít, ale také na co si dávat největší pozor a jaké chyby lidé při cvičení s nimi nejčastěji dělají.

Na otázku, na co jsou kettlebelly nejlepší, odpovídá trenér jasně: „Balistické i explozivní cviky a komplexy.“ To právě díky specifické konstrukci nástroje.

„Kettlebell je geniálně konstruován právě pro cvičení balistických cviků, což jsou swingy (cviky prováděné houpavým pohybem, pozn. red.) a jejich variace. Stejně tak s nimi uděláte čistě explozivní cviky, tedy nadhoz a trh. Toto jsou cviky, na které je určitě lepší mít kettlebell než jednoruční činku,“ vysvětluje Dohnal, který tělocvičnu v Brně provozuje už od roku 2013. Pod jeho vedením se dlouhodobě zlepšuje i český šampion UFC Jiří Procházka.

girja
Zdroj: Zdeněk Dohnal/Girja/se svolením

Dohnal na kettlebellech vyzdvihuje právě bohatou škálu komplexních cviků, které s nimi lze provádět. „Komplex je několik cviků poskládaných za sebou, které se jedou na jeden zátah. Nejedná se o super série nebo cluster série, protože kettle nepokládáte. Na rozdíl od jednoruček nebo osy,“ doplnil dále s tím, že ačkoliv s tradiční osou cvičí rád a nadhoz a trh s ní může trénovat, zmíněné swingy už nikoliv.

V největší výhodě má jasno: „Podle mě největší výhodou kettlebellů je, že s nimi uděláte nejširší paletu cviků (čistě silové, explozivní, vytrvalostní) a můžete je zřetězit, aniž byste je museli položit. Například vystartujete sérií snatchů (trhů), pokračujete pressy (tlaky) a dřepy, zakončíte swingy a pokládáte. Jednoduché a velmi efektivní. Komplexní,“ dodává Zdeněk Dohnal a jako své nejoblíbenější cviky konkrétně jmenoval čelní dřep a military press.

Doporučeno
Kulturistka Věra Mikulcová: Čtyři měsíce přípravy mě stojí až 400 tisíc korun (Rozhovor) Kulturistka Věra Mikulcová: Čtyři měsíce přípravy mě stojí až 400 tisíc korun (Rozhovor) 11. července 2022 7:00

Co říkají studie? 

Odborné studie dávají trenérovi s ohledem na přínosnost cviků s kettlebelly jednoznačně za pravdu. Podle výzkumu publikovaného v roce 2012 při trénování s kettlebellem i jednou za dva týdny po dobu šesti týdnů nám mohou tyto cviky „poskytnout stimul dostatečný ke zvýšení maximální a explozivní síly“. Potvrzuje to i studie z roku 2019, podle níž je cvičení s kettlebelly efektivní alternativou k tradičním silovým cvikům, která prokazatelně pomáhá s rozvojem svalové hmoty, kondice a síly.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 124651 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak postupovat, pokud chceš s kettlebelly začít cvičit.
  • Ve kterých oblastech ti cvičení s kettlebelly může pomoci.
  • Na co si dát pozor a jaké chyby lidé často dělají.
  • Zda je podle odborníka dobrý nápad pořídit si kettlebelly domů.
Domů
Sdílet
Diskuse