Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
10. listopadu 2022 10:22
Čas čtení 0:45

Registrované partnerství půjde uzavřít na všech matrikách. Současný stav je podle Rakušana nefér

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Registrované partnerství půjde uzavřít na všech matrikách. Současný stav je podle Rakušana nefér
Zdroj: Unsplash/Renate Vanaga

Nyní mohou stejnopohlavní páry uzavřít registrované partnerství jen na jedenácti úřadech.

Možnost vstupu do registrovaného partnerství pouze na jednom ze čtrnácti registrujících matričních úřadů bude minulostí. Ministerstvo vnitra připravilo novelu zákona o matrikách, která umožní registrovaným partnerům uskutečnit prohlášení před kterýmkoli matričním úřadem. Návrh zákona prošel meziresortním připomínkovým řízením, nyní jej projedná vláda.

Jeden z kroků k narovnání podmínek

„Současný stav je jednoduše nefér. Nevidím žádný důvod pro to, aby budoucí registrovaní partneři činili prohlášení pouze na čtrnácti vybraných úřadech, když tento úkon zvládne každá matrika,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. Dodal, že jde o jeden ze způsobů, jak chce do budoucna narovnat podmínky pro osoby stejného pohlaví.

Iniciativa Jsme fér, která se dlouhodobě snaží o uzákonění manželství pro všechny, tento krok vítá. Prioritou přesto zůstává uzákonění stejnopohlavních manželství. „Jediné a jednoduché řešení úplné rovnoprávnosti lidí leží v Poslanecké sněmovně. Tím je manželství pro všechny páry,“uvedla. V červnu letošního roku vláda zaujala k přijetí manželství pro všechny neutrální stanovisko.

9. listopadu 2022 21:50 Čas čtení 3:56 Bojíme se o své děti, musí se změnit zákony, říkají rodiče queer dětí po událostech v Bratislavě Bojíme se o své děti, musí se změnit zákony, říkají rodiče queer dětí po událostech v Bratislavě
Domů
Sdílet
Diskuse