Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
10. listopadu 2022 14:55
Čas čtení 1:13

Poslanec Jan Berki ze STAN se veřejně vyoutoval

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Poslanec Jan Berki ze STAN se veřejně vyoutoval
Zdroj: STAN/volně k užití

Jako první se veřejně vyoutoval poslanec KDU-ČSL Jiří Navrátil. Nyní se k němu přidává také Jan Berki ze STAN.

Koncem října se v návaznosti na střelbu v Bratislavě, při níž byli zavražděni dva queer mladí lidé, vyoutoval poslanec KDU-ČSL Jiří Navrátil. Ten je sice odhodlán bojovat za práva queer lidí, ale o manželství pro všechny neusiluje. Nyní o tom, že je gay, pro Seznam Zprávy promluvil další poslanec, Jan Berki (STAN). Podporuje manželství pro všechny i adopci dětí queer páry.

27. října 2022 20:16 Čas čtení 1:22 První český poslanec se vyoutoval. Je potřeba být otevřený, říká Navrátil z KDU-ČSL První český poslanec se vyoutoval. Je potřeba být otevřený, říká Navrátil z KDU-ČSL

Poslanec Jan Berki (STAN) se pro Seznam Zprávy rozhodl otevřeně promluvit o tom, že je queer. „Jednou budeme o návrhu zrovnoprávnění stejnopohlavních svazků jednat na plénu Sněmovny. A myslím, že bude pro kolegy a kolegyně v Poslanecké sněmovně důležité vědět, že se to některých z nás přímo týká, že rozhodují o konkrétních lidech. Stejně jako oni mají pocit, že se jich to týká z pohledu majority. A doufám, že diskuse k tomu bude i pod vlivem bratislavských událostí kultivovanější a slušnější,“ řekl Berki.  

Ačkoli se jen před pár dny vyoutoval také lidovec Jiří Navrátil, Berki je prvním poslancem, který otevřeně podporuje manželství pro všechny a adopci dětí queer páry. Hledání kompromisu podle něj není cesta a mohlo by tak dojít k vymazání diskuse.

„Domnívám se, že je pro společnost velmi důležité položit si otázku: Co je podstata manželství? Je to veřejný závazek sdílet v páru to dobré i zlé, nebo je to rozdílnost pohlaví? Stejně tak bychom se měli ptát, co je podstata rodiny? Je důležitá vzájemnost, péče, zajištění, společně trávený čas, nebo je tou základní hodnotou odlišnost pohlaví?” míní poslanec.

Berki v rozhovoru promluvil také o adopcích dětí queer páry. Na tuto problematiku je podle něj nutné nahlížet střízlivě. Musíme se podívat na to, kolik dnešních rodin je standardních, kompletních, rozvedených atd. „Já sám jsem ze šťastně rozvedeného manželství, pokud to tak mohu říct. V tomto mám do jisté míry vzory hlavně v lidskosti. A mužské a ženské vzory přece potkáváte všude kolem sebe,“ dodal Berki. 

Domů
Sdílet
Diskuse