Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
10. listopadu 2022 19:55
Čas čtení 1:25

Senátorka chce oceňovat věrnost v manželství. Queer páry nemají na cenu nárok

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Senátorka chce oceňovat věrnost v manželství. Queer páry nemají na cenu nárok
Zdroj: Unsplash/Samantha Gades/volně k užití

Nápad na oceňovaní věrnosti v manželství přišel od podvýboru pro rodinu, který nově vznikl v Senátu.

V Senátu vznikl nový podvýbor pro rodinu, jehož první schůze se bude konat už za dva týdny. Projednávat se kromě organizačních záležitostí bude i návrh senátorky Jitky Chalánkové (nezávislá, dříve poslankyně za TOP 09), která chce oceňovat manželské páry za věrnost. Páry, které jdou ostatním příkladem, by mohly dostávat Cenu Senátu za věrnost pro manželské páry, informují Seznam Zprávy.

10. listopadu 2022 17:18 Čas čtení 0:43 Jiří Ovčáček poprvé promluvil o svatbě: Vzájemně jsme si z lásky před dobrým Bohem udělili svátost manželství, je to velká radost Jiří Ovčáček poprvé promluvil o svatbě: Vzájemně jsme si z lásky před dobrým Bohem udělili svátost manželství, je to velká radost

„Myšlenka je ocenit manželské páry za desetiletí soužití. Chceme ukázat krásu manželského svazku,“ vysvětlila pro Seznam Zprávy Chalánková. „Představovala bych si to tak, že různé organizace nebo obce budou navrhovat páry, které jsou dobrým příkladem,“ dodala. 

Podrobnosti, jak konkrétně a podle jakých kritérií by ony „reprezentativní“ páry byly vybírány, chce senátorka promyslet spolu s kolegy z podvýboru. Ten sestává například z lidovce Jiřího Čunka nebo Zdeňka Hraby, který jen před pár dny opustil hnutí STAN.

K Ceně Senátu za věrnost pro manželské páry se hlásí také senátorka Daniela Kovářová, která dlouhodobě podporuje uzákonění manželství jako svazku muže a ženy. „Jde o ocenění manželů, kteří mohou jít ostatním příkladem, zlatou, stříbrnou a bronzovou plaketou Za věrnost pro manželské páry, které spolu vydržely 70, 60 a 50 let. Podvýbor slavnostně vybrané dvojice ocení a zveřejní spolu s jejich životními příběhy,“ řekla Kovářová.


„V době, kdy do rodiny kdekdo kope a adoruje naopak všelijaké výstřelky, je moc důležité, když se oficiální státní orgán postaví za ty, díky nimž je svět pořád ještě trochu normální,“ doplnila. 

Queer lidé nemají na ocenění nárok

Chalánková zároveň odmítá, aby na ocenění byly nominovány páry, které již dlouhé roky žijí v registrovaném partnerství. „Tak tímto směrem ta myšlenka určitě nešla,“ odmítla senátorka queer páry.

Cílem ceny je podle ní vyslat pozitivní signál směrem k veřejnosti, neboť rozvodovost je v Česku vysoká a do svazku manželského vstupuje málo párů. 

Někteří členové výboru s návrhem nesouhlasí

V nově vzniklém podvýboru pro rodinu zasedne také Adéla Šípová (Piráti), která manželství pro všechny podporuje.

„Zasazovala jsem se o to, aby v horní komoře vznikla komise pro rovnost mužů a žen. Místo toho tu máme podvýbor pro rodinu a návrh na tuto cenu. Ani vlastně nevím, co na to kolegům říct, nedovedu si představit, jak by se to vybíralo a kontrolovalo,“ míní Šípová.

Domů
Sdílet
Diskuse