Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
11. listopadu 2022 v 13:55
Čas čtení 0:58

Na Ukrajině byl spáchán další atentát na proruského úředníka

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Na Ukrajině byl spáchán další atentát na proruského úředníka
Zdroj: TASR/AP

Andrej Bojko, náměstek ministra sportu Záporožské oblasti pod proruskou samosprávou, měl být obětí atentátu. Nastražená výbušnina mu však způsobila jen lehká zranění a otřes mozku.

V okupovaném ukrajinském městě Melitopol došlo v pátek k pokusu o atentát na jednoho z úředníků ruské okupační správy Záporožské oblasti. Informovala o tom v pátek TASR s odkazem na rozhlasovou stanici Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL). Pokus o atentát byl spáchán pomocí výbušniny, která explodovala ve vchodu domu, kde žije Andrej Bojko, předpokládaná oběť útoku.

1. listopadu 2022 v 13:28 Čas čtení 1:18 Ukrajina zvyšuje intenzitu bojů v Chersonské oblasti. Rusko údajně vystěhovává obyvatele a opevňuje se Ukrajina zvyšuje intenzitu bojů v Chersonské oblasti. Rusko údajně vystěhovává obyvatele a opevňuje se

Nastražená výbušnina byla aktivována, když Bojko vycházel ze vchodu bytového domu. Při výbuchu utrpěl lehká zranění a otřes mozku. Momentálně je v nemocnici. V rámci okupační správy města Melitopol zastával Bojko funkci náměstka ministra sportu Záporožské oblasti.

Bojko je dalším z řady tzv. gauleiterů, kteří se stali terčem útoku neznámých lidí nesouhlasících s okupací ukrajinského území ruskou armádou a s kolaborací části Ukrajinců. Původně německý termín gauleiter označuje hejtmana v dobách nacismu, v přeneseném kontextu i představitele okupační moci dosazeného ke správě určitého území.

Pohřeb Stremousova

Mezitím v pátek v katedrálním chrámu Alexandra Něvského ve městě Simferopol na Krymu začaly pohřební obřady zástupce šéfa správy Chersonské oblasti Kirilla Stremousova, který přišel o život ve středu při dopravní nehodě.


Na obřady přišli do chrámu nejvyšší představitelé proruských úřadů –⁠ mimo jiné úřadující gubernátor Chersonské oblasti Vladimir Saldo, úřadující gubernátor Záporožské oblasti Jevgenij Balickij, gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev či šéf správy Krymu Sergej Aksjonov.

Rusko napadlo Ukrajinu 24. února 2022. Po obsazení části ukrajinských území tam Moskva začala dosazovat úředníky. Od časného jara došlo k řadě pokusů o atentáty na tyto úředníky, někteří byli údajně zabiti. Ukrajina nepřebírá přímou odpovědnost za útoky, uvádí RFE/RL.

Domů
Sdílet
Diskuse