Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová TASR
13. listopadu 2022 16:22
Čas čtení 0:51

Ruští školáci budou mít opět povinný vojenský výcvik, trénovat budou minimálně 140 hodin ročně

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ruští školáci budou mít opět povinný vojenský výcvik, trénovat budou minimálně 140 hodin ročně
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Vojenský výcvik, na který si naši rodiče a prarodiče vzpomínají z dob komunismu, se vrací na ruské školy.

Do ruských škol se od září příštího roku vrátí povinný přípravný vojenský výcvik známý ze sovětských dob, který byl ukončen v roce 1993. Informoval o tom britský resort obrany, který se ve zprávě odkazuje na oznámení ruského ministra školství Sergeje Kravcova.

140 hodin ročně

Rusko chce zavést minimálně 140 hodin vojenského výcviku za akademický rok, vyplývá ze zprávy ministerstva obrany. Cílem je zvýšit ochotu mladých lidí podílet se na vojenské službě a mobilizaci. Tento krok je zřejmě součástí většího projektu, který má ruské populaci vštípit ideologii vlastenectví a důvěry ve veřejné instituce.

Britské ministerstvo připomíná, že někdejší podobný program zahrnoval přípravu na možný útok chemickými či jadernými zbraněmi, první pomoc a také manipulaci a střelbu z pušek typu Kalašnikov.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

„Ruští představitelé se pokusili tento výcvik obnovit v roce 2014 po invazi na Krym. Doufali, že tato iniciativa zvýší kvalitu branců. O osm let později se změnilo jen málo a kvalita ruských branců je nadále slabá, s nízkou morálkou a omezeným výcvikem,“ uvedlo britské ministerstvo s odvoláním na tajné služby.

Návrh vojenského výcvikového programu má být vypracován do konce letošního roku a následně bude procházet schvalovacím procesem.

Domů
Sdílet
Diskuse