Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová
14. listopadu 2022 7:28
Čas čtení 1:05

Republikáni kritizují Trumpa. Viní jej z prohraných voleb

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Demokraté slaví vítězství, republikáni ukazují prstem do vlastních řad.

Demokraté budou nadále kontrolovat americký Senát poté, co demokratická politička Catherine Cortez Mast zvítězila v doplňujících volbách ve státě Nevada. Její vítězství je důležité i pro prezidenta Joea Bidena, který bude zřejmě opětovně kandidovat.

Zatímco demokraté se radují z vítězství, v řadách republikánů se ozývají nespokojené hlasy. Z neúspěchu totiž podle CNN obviňují exprezidenta Donalda Trumpa. Jeho podpora během kampaně byla podle republikánů zbytečně polarizující a kandidátům spíše ublížila. „Říkal, že ho unaví neustálá vítězství. Já jsem unavený z prohrávání,“ řekl CNN marylandský guvernér Larry Hogan (republikán), který Trumpa dlouhodobě kritizuje.

Donald Trump.
Donald Trump. Zdroj: TASR/AP/Joe Maiorana

Trump podpořil ty kandidáty, kteří podpořili v roce 2020 jeho a zůstali mu nakloněni i po jeho klamavých tvrzeních o „zfalšovaných prezidentských volbách“, jež ve své mysli vyhrál. Neexistují ale žádné důkazy, které by jeho tvrzení podepíraly. Klíčový ve volbách byl i postoj kandidátů vůči interrupcím, protože ústavní právo na ně zrušil nejvyšší soud v létě 2022.

Trump volby opět označil za podvod

„Děje se tatáž věc s volebními podvody jako v roce 2020???“ napsal Trump v příspěvku na síti Truth Social začátkem týdne. Narážel na prezidentské volby před dvěma lety, ve kterých zvítězil současný šéf Bílého domu Joe Biden, což Trump dosud odmítá uznat s odkazem na údajné – nikdy nedokázané – volební podvody. Podle něj došlo k podvodům i při volbách do Kongresu.

Obvinil například demokraty v Arizoně, že záměrně způsobili problémy s automaty používanými pro počítání hlasů a že zinscenovali dlouhé fronty před místnostmi v některých tradičně republikánských obvodech. Místní úřady Trumpova tvrzení rozhodně popřely.

Voliči v úterý rozhodovali o obsazení 35 křesel ve stočlenném Senátu a všech 435 ve Sněmovně reprezentantů. Nově zvolený Senát složí přísahu 3. ledna 2023.

Domů
Sdílet
Diskuse