Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
15. listopadu 2022 v 15:53
Čas čtení 1:04

Milostivé léto končí: Jestli máš dluh, jednej ještě dnes

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Milostivé léto končí: Jestli máš dluh, jednej ještě dnes
Zdroj: MHMP/volně k užití

Milostivé léto II skončí 30. listopadu.

Takzvané „Milostivé léto II“ běží od 1. září tohoto roku a je určeno pro občany s exekucí, kteří nejsou v insolvenčním řízení. Podle oficiálního webu Ministerstva práce a sociálních věcí se vztahuje na exekuce zahájené před 28. říjnem 2021 kvůli dluhům u státu, samospráv, měst, úřadů, státních fondů a příspěvkových organizací, veřejných škol, městských, státních a polostátních firem (např. ČEZ, České dráhy), zdravotních pojišťoven, státních nemocnic a Českého rozhlasu či České televize.

14. listopadu 2022 v 18:31 Čas čtení 1:15 Jeff Bezos chce většinu jmění věnovat charitě. Skoro 2,91 bilionu korun půjde i na boj s klimatickou krizí Jeff Bezos chce většinu jmění věnovat charitě. Skoro 2,91 bilionu korun půjde i na boj s klimatickou krizí

Co je Milostivé léto? Podle MPSV je to šance, jak se zbavit některých exekucí. Dlužník zaplatí původní dluh navýšený o administrativní poplatek a stát mu odpustí veškeré sankce, úroky z prodlení a další náklady. Dluh, který exekutor vymáhá, se díky tomu může výrazně snížit.



Pro vymazání dluhů je nutno učinit čtyři kroky. Nejprve je nutné sdělit exekutorovi, že člověk Milostivého léta II využije – přičemž požádá o vyčíslení dlužné jistiny. Do 30. listopadu 2022 je pak nutné dlužnou jistinu spolu s částkou 1 815 zaplatit. O zaplacení dlužník informuje exekutora a ten následně vydá rozhodnutí.

Jak ovšem upozorňuje analytik neziskové organizace Člověk v tísni David Borges v rozhovoru pro Radiožurnál, lidé, kteří se chtějí do dluhové amnestie zapojit, by dopis měli odeslat nejpozději 15. listopadu. „30. listopad je poslední den na zaplacení, respektive na připsání na účet exekutora. Ale abyste věděl, jakou částku zaplatit, musíte exekutora nejdříve požádat o vyčíslení dlužné částky. A exekutor má na odpověď dva týdny, takže úterý je posledním dnem, kdy lze zaručit, že odpoví včas,“ vysvětlil Borges s tím, že je samozřejmě možné, že to exekutor stihne již třeba za týden. Otálet se ale nevyplácí. Další možností je také návštěva přímo exekutorské kanceláře.

Domů
Sdílet
Diskuse