Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
15. listopadu 2022 18:54
Čas čtení 1:08

Kyjev vyzval africké země, aby chránily své občany před odvedením do války

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Kyjev vyzval africké země, aby chránily své občany před odvedením do války
Zdroj: TASR/AP

Kyjev vyzval lídry afrických zemí, aby zabránili tomu, že Moskva do války na Ukrajině zatáhne jejich občany. V pondělí Zambie informovala, že v bojích zahynul její občan, který si měl odpykávat vězeňský trest v Rusku. Informuje TASR s odkazem na AFP.

„Vyzýváme Africkou unii a všechny africké země, aby od Ruska vyžadovaly, ať přestane jejich občany nutit přidat se k (ruské) armádě,“ napsal mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničních věcí Oleh Nikolenko na sociálních sítích. „Afričané by neměli umírat pro Putinovy ​​nemocné mocenské ambice,“ dodal.


Zambijský ministr zahraničí Stanley Kakubo v pondělí informoval, že třiadvacetiletý Zambijec Lemekhani Nathan Nyirenda zahynul 22. září 2022 na jednom z ukrajinských bojišť. Tento mladý muž studoval v Moskvě jaderné inženýrství, ale v dubnu 2020 byl odsouzen k 9,5letému vězení, a to podle slov jeho otce za údajné obchodování s drogami. Trest si odpykával ve věznici se středně přísným režimem na předměstí Moskvy.

Zambie požádala Rusko o objasnění okolností jeho úmrtí, respektive toho, jak se mladík mohl ocitnout na bojišti na Ukrajině. Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov informoval, že Rusko incident prověří. Moskva je podle jeho slov ve věci v kontaktu s Lusakou. „Objasňujeme všechny okolnosti,“ dodal podle agentury RIA Novosti.

15. listopadu 2022 16:41 Čas čtení 1:02 Putin podepsal dekret, který umožňuje povolávat do armády i Rusy s občanstvím cizího státu Putin podepsal dekret, který umožňuje povolávat do armády i Rusy s občanstvím cizího státu

Ukrajinští představitelé tvrdí, že ruská soukromá polovojenská organizace známá jako Vagnerova skupina verbuje do frontové linie bojů na Ukrajině i vězně z ruských věznic, kterým za to slibuje žold a také udělení amnestie. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mohla skupina dosud do bojů na Ukrajině naverbovat až do 2000 vězňů.

Více ukrajinských vojáků bojujících na frontové linii v Doněcké oblasti agentuře AFP v říjnu řeklo, že Rusko využívá bývalé trestance jako návnadu, aby podnítilo střelbu Ukrajinců a odhalilo tak jejich pozice.

Domů
Sdílet
Diskuse