Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková Adam Smeták
15. listopadu 2022 19:39
Čas čtení 4:45

Na vesnici v Polsku zřejmě dopadly ruské rakety, dva lidé zemřeli. Poláci zvažují výzvu k jednání NATO podle článku 4

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Na vesnici v Polsku zřejmě dopadly ruské rakety, dva lidé zemřeli. Poláci zvažují výzvu k jednání NATO podle článku 4
Zdroj: Flickr/Kancelaria Premiera/volně k užití

V Polsku zemřeli dva lidé poté, co poblíž hranic s Ukrajinou dopadla zbloudilá raketa.

Další podrobnosti přineseme v ranním shrnutí.

22:22 – Tisková konference polské vlády přinesla první oficiálně potvrzené informace. Poláci potvrzují dva mrtvé, proběhne vyšetřování. Polsko zvyšuje vojenskou pohotovost, prezident Duda již hovořil s generálním tajemníkem NATO Stoltenbergem. Poláci zvažují výzvu k jednání NATO podle článku 4.

22:01„Jsem šokován zprávou o tom, že raketa nebo jiná munice zabila lidi na polském území. Upřímnou soustrast rodinám. Stojíme za Polskem. Jsem v kontaktu s polskými úřady, členy Evropské rady a dalšími spojenci,“uvedl předseda Evropské rady Charles Michel.

21:34 – Reakce českého ministra vnitra Víta Rakušana (STAN): „Prezident Zelenskyj nabídl Rusku mírová jednání. Odpověď Kremlu? Masivní raketový útok, který vedle Ukrajiny dost možná zasáhl i Polsko. Ať už to bylo jakkoliv – Rusko o mír nestojí. Chce válčit. Ničit. A vraždit. České republice nic podobného nejspíše nehrozí, zcela bezpečně se ovšem budeme moci cítit teprve tehdy, až se Rusko stáhne z Ukrajiny.“

21:28 – Reakce belgického premiéra: „Belgie ostře odsuzuje incident na polském území a vyjadřuje nejhlubší soustrast rodině obětí a lidu Polska. Belgie stojí za Polskem. Všichni jsme součástí rodiny NATO, která je více než kdy jindy sjednocená a vybavená k tomu, aby nás všechny chránila.“

21:22 – Ukrajinský prezident Zelenskyj uvedl, že Polsko zasáhly ruské rakety. „Teror se neomezuje na naše státní hranice a bylo by otázkou času, kdy ruský teror zajde ještě dál.“ Dodal, že útok na území NATO je „velmi významnou eskalací“, a doplnil, že „je nutné jednat“. (The Spectator Index, NEXTA)

21:20 – Ministryně obrany Jana Černochová (ODS): „Plně stojíme na straně našeho polského spojence i Ukrajiny, dnes opět bombardované teroristou Putinem. Nyní vyhodnocujeme prokázaný dopad ruských raket na polské území. Ať by šlo o omyl, nebo provokaci, je to další eskalace konfliktu ze strany Ruska a nesmí zůstat bez odezvy.“

❗️21:10 – Ministerstvo obrany Ruska označilo zprávy za provokaci. „K žádným úderům ruských zbraní na cíle poblíž ukrajinsko-polské státní hranice nedošlo. Pozůstatky zveřejněné polskými médii z místa činu v Przewodówě nemají nic společného s ruskými zbraněmi,“ uvedla ruská strana. (NEXTA)

21:04 – Vyjádřil se také kandidát na prezidenta a bývalý člen velení NATO Petr Pavel. Občany a občanky vyzval, aby zachovali chladnou hlavu. 

21:00 – Na devátou bylo svoláno zasedání výboru pro národní bezpečnost. (polský novinář Mariusz Gierszewski)

20:59 – Británie tvrdí, že je v úzkém kontaktu se spojenci po pádu raket na polské území. Uvedl to mluvčí ministerstva zahraničí. (CNN)

20:56 – Český premiér na svém Twitteru reagoval na dopad raket na polské území. „Stojíme pevně za naším spojencem v EU a NATO,“ uvedl.

20:50 – Mluvčí Pentagonu: Zatím nemáme informace, které by potvrzovaly zprávy o pádu dvou ruských raket v Polsku. K otázce o možnosti uplatnění 5. článku Charty NATO: zatím nebudeme spekulovat bez faktů. (Reuters)

20:41 – Litevský prezident: „Znepokojivé zprávy z Polska dnes večer o nejméně dvou explozích. Udržujeme úzký kontakt s našimi polskými přáteli. Litva je silně solidární s Polskem. Každý centimetr území NATO musíme bránit!“

20:35 – Kvůli dopadu rakety v Polsku a odstávce ropovodu „Družba“ naléhavě volá po svolání Rady obrany také Maďarsko. (Mluvčí maďarské vlády)

20:31 – Polská strana zatím nepotvrdila ani nevyvrátila ruský útok na své území. (BBC)

20:13 – Estonské ministerstvo zahraničí: „Poslední zprávy z Polska jsou velmi znepokojivé. Úzce konzultujeme s Polskem a dalšími spojenci. Estonsko je připraveno bránit každý centimetr území NATO. Jsme plně solidární s naším blízkým spojencem Polskem.“

20:10 – Manažerka oficiálních prokremelských médií Russia Today a Sputnik na sociální síť Telegram napsala zprávu o raketách, které dopadly na polské území. „Teď má Polsko svůj vlastní region Belgorod. Co jste čekali?“ napsala na svém kanálu. (NEXTA)

20:08 – Litevský ministr obrany: „Upřímnou soustrast našim polským bratrům ve zbrani. Zločinecký ruský režim odpálil rakety, které míří nejen na ukrajinské civilisty, ale dopadly i na území NATO v Polsku. Lotyšsko plně stojí za polskými přáteli a odsuzuje tento zločin.“

13. listopadu 2022 11:00 Čas čtení 5:15 Mladí se obávají klimatické krize, pravicového extremismu a nebojí se kritizovat Putina, ukazuje výstava Pokoje Mladí se obávají klimatické krize, pravicového extremismu a nebojí se kritizovat Putina, ukazuje výstava Pokoje

20:05 – Akcie po úterním útoku zažívají propad. Index Dow Jones smazal denní nárůst.


V úterý kolem sedmé hodiny večer dopadla na území Polska ruská raketa. O život přišli dva lidé. Rakety údajně dopadly ve městě Przewodów a zasáhly sušárny obilí. Útok potvrdil agentuře Bloomberg vysoký představitel amerických tajných služeb. Polsko je členským státem NATO.

Událost prošetřuje policie, prokuratura a armáda. Polský premiér Mateusz Morawiecki urychleně svolal Výbor Rady ministrů pro národní bezpečnost a obranu, potvrdil mluvčí vlády Piotr Müller.

„Situace je vážná,“ napsal politolog

„Žerty stranou, situace je vážná. ‚Něco‘ spadlo na Przewodów v okrese Hrubieszów. Dva lidé jsou mrtví. Kráter ukazuje na raketu, která mohla zabloudit,“ napsal na Twitter polský politolog Jarosław Wolski.


Jak upozorňuje polský deník wprost Výbor Rady ministrů pro otázky národní bezpečnosti a obrany byl zřízen nařízením premiéra Mateusze Morawieckého v roce 2020. Jeho úkolem je zajistit „koordinaci příprav, činností a účinného rozhodování v otázkách národní bezpečnosti a obrany“. Výbor se skládá z předsedy, ministra národní obrany a ministrů spravedlnosti, vnitra, koordinátora zvláštních služeb a zahraničních věcí.

10. listopadu 2022 11:00 Čas čtení 4:58 Elon Musk řídí Twitter jako Teslu. A svět napjatě čeká, až nabourá (Komentář) Elon Musk řídí Twitter jako Teslu. A svět napjatě čeká, až nabourá (Komentář)
Domů
Sdílet
Diskuse