Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
17. listopadu 2022 v 8:26
Čas čtení 0:53

Zelenskyj: Nemám žádné pochyby o tom, že to nebyla naše raketa

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zelenskyj: Nemám žádné pochyby o tom, že to nebyla naše raketa
Zdroj: TASR/AP

Ukrajině by měl být podle něj umožněn přístup na místo v polské obci Przewodów, kde došlo k výbuchu rakety.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je přesvědčen o tom, že raketa, která dopadla na území Polska a zabila dva lidi, nebyla ukrajinská. S odvoláním na ukrajinská média o tom informuje deník The Guardian a BBC.

„Nemám žádné pochybnosti o tom, že to nebyla naše raketa,“ řekl Zelenskyj. V tomto směru má informace od velení ukrajinských ozbrojených i vzdušných sil, kterým plně důvěřuje.

Ukrajině by měl být podle něj umožněn přístup na místo v polské obci Przewodów, kde došlo k výbuchu rakety. Na okamžitý přístup Kyjeva na místo výbuchu apeloval i předseda ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov, který žádal o přezkoumání incidentu.

Volodymyr Zelenskyj raketa
Zdroj: TASR/AP

Výbuch v Polsku podle předběžných zjištění NATO i vyjádření Bílého domu zřejmě zapříčinila střela ukrajinské protivzdušné obrany namířená proti ruské raketě. I polský prezident Andrzej Duda prohlásil, že dopad rakety na polské území byl zřejmě nehodou a nešlo o záměrný útok.

První informace hovořily o ruské raketě či o raketě ruské výroby. Při incidentu zahynuli dva lidé a další čtyři utrpěli zranění.

Zřejmě nešlo o úmyslný útok

NATO i polská strana se shodují, že dosud nic nenasvědčuje tomu, že šlo o úmyslný útok.

Polský premiér Mateusz Morawiecki uvedl, že úplně nelze vyloučit, že šlo o provokaci. Ostřelování ukrajinské infrastruktury v blízkosti hranic podle něj mohlo být úmyslnou provokací provedenou v naději, že může nastat situace, kdy zbloudilá raketa zasáhne území jiné země.

Domů
Sdílet
Diskuse