Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
17. listopadu 2022 11:40
Čas čtení 0:43

Mapa: Podívej se, které české obce ohrožuje vzdělávací neúspěšnost

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Mapa: Podívej se, které české obce ohrožuje vzdělávací neúspěšnost
Zdroj: TASR/František Iván

Vzdělávací neúspěšnost je složena z absencí, propadání a nedokončení základního vzdělání.

Absence, propadání a nedokončení základního vzdělání – to jsou projevy vzdělávací neúspěšnosti. V interaktivní mapě PAQ Research se můžeš podívat, které obce a kraje trápí vzdělávací neúspěšnost nejvíce a které naopak ve vzdělání dětí vynikají.

10. listopadu 2022 20:49 Čas čtení 0:42 Mapa: Podívej se, které obce Česka jsou nejvíce ohroženy chudobou Mapa: Podívej se, které obce Česka jsou nejvíce ohroženy chudobou

Výzkumníci ze společnosti PAQ Research vypracovali interaktivní mapu, do které promítli vzdělávací neúspěšnost. Jedná se o index, který sestává z absencí, propadání nebo nedokončení základního vzdělání. Tyto projevy určují, jak velkým problémem je vzdělání v obcích Česka. 

„Nedokončování základní školy, propadání a vysoké absence v hodinách. To všechno může negativně ovlivnit budoucnost dětí. Problémy ve škole se v dospělosti totiž mění v horší pozici na trhu práce, potažmo chudobu. V PAQ Research jsme z těchto tří ukazatelů vytvořili Index vzdělávacích problémů,“ píše se ve vyjádření společnosti. 

Vzdělávací neúspěšnost se podle výzkumníků netýká pouze ekonomicky méně prosperujících krajů, jako jsou Karlovarský nebo Ústecký, ale také bohatších krajů – Plzeňského nebo Olomouckého. 

Nejlépe si naopak vedou kraje a města, které nejsou ohroženy destabilizující chudobou. Mezi ně patří Zlínský, Moravskoslezský, Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina. Podívej se na interaktivní mapu a zjisti, jak si v (ne)úspěšnosti vzdělávání vede tvůj okres.

Domů
Sdílet
Diskuse