Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
22. listopadu 2022 16:39
Čas čtení 1:02

Většině případů z kauzy Cimický hrozí promlčení. Policie žádá další poškozené, aby se ozvaly

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Většině případů z kauzy Cimický hrozí promlčení. Policie žádá další poškozené, aby se ozvaly
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Jirka Dl/volně k užití

Policie zdokumentovala celkem 28 případů sexuálního napadení a vydírání známým psychiatrem Janem Cimickým, promlčení hrozí u 26 z nich.

Kriminalisté podali letos v říjnu návrh na obžalobu psychiatra Jana Cimického ze znásilnění a vydírání pacientek. Známý lékař je obviněn ze dvaceti osmi případů. Hned u šestadvaceti z nich ale hrozí, že dojde k jejich promlčení. Policie tak hledá další svědkyně. O pomoc se svědectvím prosí veřejnost i ženy, které už své zkušenosti policii popsaly.

Vydírání, pokusy o znásilnění i znásilnění 

„Je známým faktem, že v průměru dojde k nahlášení pouze 3 % případů sexuálního napadení. Nyní je ale moment, kdy je nutné, aby se policii ozvali i další svědci a poškozené, kteří možná do této chvíle váhali. Vzhledem k tomu, že se vyšetřuje 28 případů vydírání, pokusů o znásilnění a znásilnění mezi lety 1980–2016, je potřeba propojit tyto případy dalšími svědectvími, aby nedošlo k promlčení některých případů,“apelovala na případné další poškozené zpěvačka Jana Fabiánová. 

Právě ona kauzu před rokem veřejně otevřela. Poté, co o své zkušenosti veřejně promluvila, se začaly hlásit další oběti, jejichž traumatizující zážitky zmapovala Česká televize v pořadu 168 hodin

Byla mezi nimi i moderátorka České televize Martina Hynková Vrbová. „MUDr. Cimický mě krátce po příchodu napadl. Povalil mě na sedačku, kde mě začal osahávat na prsou a líbat. Ve chvíli, kdy se mi podařilo ho na chvíli odstrčit, začal recitovat jednu ze svých básní. Byla jsem v naprostém šoku,“uvedla tehdy.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

I Hynková Vrbová nyní prosí další ženy, které mají s Cimickým zkušenost, aby se připojily k trestnímu řízení. „Je to moc důležité! Pomůžete tím dalším ženám, které už vypovídaly a teď s napětím čekají, jestli se ozvou další poškozené, aby jednotlivé případy nebyly promlčené,“napsala na Instagram.

Domů
Sdílet
Diskuse