Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. listopadu 2022 11:00
Čas čtení 6:43
Ilona Hobzová

Freddie Mercury: Ikona v hudbě, oblékání i boji proti stereotypům a AIDS

Freddie Mercury: Ikona v hudbě, oblékání i boji proti stereotypům a AIDS
Zdroj: Getty Images
HUDBA HUDBA
Uložit Uložené

Přečti si o tom, proč byl Mercuryho hlas tak výjimečný, proč se stal módní ikonou a symbolem boje proti genderovým stereotypům a koho kapela Queen inspirovala a dodnes inspiruje.

Od smrti Freddieho Mercuryho nedávno uplynulo jednatřicet let. Pro opravdové znalce frontmana kapely Queen si Refresher přichystal záludný kvíz. V tomto článku ti přiblížíme, jak velkou ikonou Freddie Mercury byl a stále je. Zatímco i s kapelou Queen patří mezi hudební legendy, sám Mercury inspiroval nejen v muzice. 

Freddie Mercury = Queen, Queen = Freddie Mercury

Jestli jsi viděl*a životopisný snímek Bohemian Rhapsody, mládí Freedieho Mercuryho ti asi příliš představovat nemusíme. V něčem se filmové zpracování od reality liší a spoustu událostí si tvůrci trochu přikrášlili, nicméně první roky Mercuryho života jsou ve filmu zobrazeny poměrně věrohodně. 

Anketa:
Který song kapely Queen máš nejraději?
Bohemian Rhapsody
We Will Rock You
We Are The Champions
I Want to Break Free
Love of My Life
Don't Stop Me Now
Radio Ga Ga
The Show Must Go On
Another One Bites the Dust
Somebody To Love
Killer Queen
Crazy Little Thing Called Love
Jiný
Bohemian Rhapsody
25 %
198 Hlasů
We Will Rock You
4 %
34 Hlasů
We Are The Champions
8 %
63 Hlasů
I Want to Break Free
6 %
49 Hlasů
Love of My Life
10 %
80 Hlasů
Don't Stop Me Now
6 %
49 Hlasů
Radio Ga Ga
6 %
44 Hlasů
The Show Must Go On
11 %
87 Hlasů
Another One Bites the Dust
2 %
15 Hlasů
Somebody To Love
6 %
50 Hlasů
Killer Queen
2 %
19 Hlasů
Crazy Little Thing Called Love
1 %
10 Hlasů
Jiný
11 %
83 Hlasů

Do hudebního světa vstoupil syn britského diplomata ještě pod rodným jménem Farrokh Bulsara. Pseudonym si zvolil v roce 1970, ve stejném roce se připojil k Brianu Mayovi a Rogeru Taylorovi ve skupině Smile. A byl to právě Mercury, který zbylé dva kolegy přesvědčil, aby kapela změnila název. Následujícího roku přibrali baskytaristu Johna Deacona a kapela Queen byla kompletní. Čtveřice začala nahrávat své první album s názvem Queen, které vyšlo v roce 1973.

Queen, Freddie Mercury
Zdroj: Getty Images

Sám Mercury byl a je pro mnohé symbolem celé kapely. Kromě jeho živočišnosti a všestrannosti na pódiu to byl jeho nezaměnitelný hlas, který poutal davy. O výjimečnosti Mercuryho hlasového rozsahu by zřejmě nebylo potřeba nikoho přesvědčovat, vědci se ji ale rozhodli odborně potvrdit. 

Biofyzik Christian Herbst se před pár lety spojil s několika kolegy z jiných zemí a na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci provedl vůbec první vědeckou analýzu Mercuryho hlasu. Studie ukázala, že Mercury, ač typově barytonista, zpíval jako tenor. „To je velmi zajímavá informace. Tato skutečnost dávala jeho hlasu jiný nádech, jinou kvalitu,“ uvedl Herbstův nejbližší spolupracovník Jan Švec z katedry biofyziky.

To, zda byl Mercury opravdu schopný rozsahu přes čtyři oktávy, jak některé zdroje uvádí, se vědcům prokázat nepodařilo. Z dostupných nahrávek bylo zjištěno, že Mercury dokázal zpívat v rozmezí tónů od velkého fis po dvoučárkované g, tedy na frekvenci od 92 do 784 hertzů. „Dohromady to dává hlasový rozsah něco přes tři oktávy. Čtyři oktávy to nejsou, ale i tak je to slušný rozsah,“ objasnil Švec a dodal, že takový rozsah nemívají ani operní pěvci.

Mercury a Queen inspirují všechny bez ohledu na žánr

Silným měřítkem velikosti umělce nebo uměleckého uskupení bývá to, jak často ho jiné známé osobnosti zmiňují jako svou inspiraci. Podle hudebního novináře Steva Baltina současné hudební hvězdy zmiňují stále dokola několik stejných jmen. Patří mezi ně třeba David Bowie, Frank Sinatra, Bruce Springsteen, Bob Dylan nebo Led Zeppelin. Nejčastěji ale odkazují na dvě ikonické kapely: The Beatles, kterou následuje právě kapela Queen s Freddiem Mercurym v čele.

Nejpůsobivější je rozmanitost umělců, které kapela Queen ovlivnila. Když je jako svou inspiraci uvádí Katy Perry, Faith Hill, Mastodon i Rob Zombie, o něčem to vypovídá.

„Nejpůsobivější je rozmanitost umělců, které kapela Queen ovlivnila. Když je jako svou inspiraci uvádí Katy Perry, Faith Hill, Mastodon i Rob Zombie, o něčem to vypovídá,“ říká Baltin. Popová zpěvačka Katy Perry prý miluje hlavně píseň Don't Stop Me Now, heavymetalový zpěvák Rob Zombie označil Queen jako jednu z kapel, kterou poslouchal už ve školce. 

Lady Gaga
Zdroj: Getty Images

Seznam těch, kteří kapelu Queen a její tvorbu uvádějí jako svou inspiraci, je opravdu pestrý. Nelze nezmínit třeba Lady Gagu, která na kapelu odkazuje už ve svém uměleckém jméně, přesněji na jeden z hitů s názvem Radio Gaga. Je to ale i živočišnost, kterou Lady Gaga svým vystupováním odkaz kapely Queen nadále živí. Navíc na několika svých písních včetně Born This Way spolupracovala s Brianem Mayem.

Adam Lambert s členy kapely Queen Rogerem Taylorem a Brianem Mayem během vystoupení v Austrálii v roce 2020.
Adam Lambert s členy kapely Queen Rogerem Taylorem a Brianem Mayem během vystoupení v Austrálii v roce 2020. Zdroj: Getty Images

Amerického zpěváka Adama Lamberta lze označit jako hlavního nositele odkazu Freddieho Mercuryho, a to z jednoho prostého důvodu. V roce 2009 se zúčastnil konkurzu pěvecké soutěže American Idol, v němž zazpíval část písně Bohemian Rhapsody. Dostal se až do finále, kde vystoupil po boku samotných členů kapely Queen, Briana Maye a Rogera Taylora. Lambert se sice vítězem soutěže nestal, jeho vystoupení ale bylo tak působivé, že ho May s Taylorem pozvali na turné po Evropě. 

Lamberta původně děsila představa, že bude zpívat písně někoho jiného, navíc tak populární osobnosti, jakou je Mercury. „Nevěděl jsem, jestli je to správný nápad. Byl jsem nadšený, že ty písničky budu zpívat, ale nevěděl jsem, jak to publikum přijme,“ vzpomínal později zpěvák. První koncert se těšil obrovskému úspěchu, Lambert s původními členy kapely koncertuje nadále a pomohl tak zahájit další etapu kapely Queen. 

Hudební osobnosti o kapele Queen a Freddiem Mercurym:
Taylor Hawkins (bubeník Foo Fighters): „Měl jsem vlastně docela smůlu, že koncert kapely Queen byl mým prvním koncertem v životě. Nastavila laťku tak vysoko, že pak už to šlo jen dolů. Bylo mi deset a na ten koncert nikdy nezapomenu. Queen jsou součástí Foo Fighters, kamkoli se vydáme.“
Kurt Cobain: „Jezdívali jsme s tátou na výlety dodávkou. Dřímal jsem v ní a poslouchal kapelu Queen. Poslouchal jsem ji tak moc, že jsme kvůli vybité baterii dodávky často uvízli.“
Axl Rose: „Kdybych se v dětství nedržel textů Freddieho Mercuryho, nevím, kde bych byl. Naučil mě o všech formách hudby, otevřel mi mysl. Většího učitele jsem v životě neměl.“
Annie Lennox: „Pro mě Freddie reprezentuje dobu, kdy se lidé nebáli žít naplno. Sedmdesátá léta a jejich rockovou extravaganci. Asi už v té době nežijeme. Pro mě představuje nádherné rebelství, svobodu a ducha rock'n'rollu.“
Robert Plant: „Za vším tím pozlátkem je jen velmi málo lidí, kteří se dokázali prosadit jako skuteční umělci. Být úspěšným hudebníkem a umět to sebevědomě ukázat, to je zvláštní věc. Není mnoho lidí, kteří to dokážou, Freddie mezi ně patřil.“

Všestrannost kapely a osobnost Mercuryho 

Jaký je hlavní důvod, že kapela Queen dokázala ovlivnit tak obrovské množství lidí? Podle kritiků je to fakt, že jde o jednu z nejrozmanitějších skupin, kterou hudební průmysl kdy měl. Dokazuje to hlavně rozdílnost většiny hitů. Queen se povedlo prorazit s hard rockem v podobě například písně Sheer Heart Attack, triumfovali s písní Radio Gaga ve stylu radostného popu. Do sportu přinesli neoficiální hymnu We Will Rock You. Dojímali tklivými baladami, tou nejznámější je zřejmě Love Of My Life

Vrcholem Mercuryho tvorby a ukázkou všestrannosti je ale pravděpodobně píseň Bohemian Rhapsody. Šestiminutový epos, celý stvořený Freddiem Mercurym, skládající se z několika pečlivě vykomponovaných částí se stal senzací a v roce 2000 také skladbou tisíciletí. 

Queen, Freddie Mercury, Roger Taylor, Brian May
Zdroj: Flickr/volně k užití

„Tím, co výrazně přispělo k našemu úspěchu, bylo vytvoření různých desek. Neměli jsme jediný styl. Naše desky byly rozmanité, ale troufám si říct, že i kvalitní, ve stavbě, v melodickém obsahu, hraní a zpěvu. Přecházeli jsme od hard rocku přes rockabilly a funky styl až po opravdu grandiózní hudbu, pokryli jsme toho hodně,“ řekl v roce 2011 bubeník Roger Taylor.

Kromě schopnosti tvořit hudbu různých žánrů to byla i hudební propracovanost, která kapelu Queen proslavila. Mohlo za to také kytarové umění Briana Maye. To, jakkoli bylo v kytarových kruzích vždy opěvováno, ale většinou stálo ve stínu Freddieho Mercuryho. Jeho charisma bylo zkrátka silné a dodnes je považován za jednoho z nejvýraznějších frontmanů vůbec. 

Freddie Mercury
Zdroj: Getty Images/Steve Jennings

„Na pódiu ze sebe pokaždé vydal všechno. Mám pocit, že i kdyby na Queen nikdy nikdo nepřišel, kdyby v publiku bylo jen dvacet pět lidí, pořád by na pódiu lítal bez trička a řval by, co by mu síly stačily. Byl to nejlepší frontman, jaký kdy existoval,“ popsala Mercuryho osobnost zpěvačka Brandi Carlile. 

Módní ikona bourající stereotypy a tvář boje proti AIDS

Freddie Mercury se do historie zapsal nejen jako jeden z nejlepších zpěváků, ale také jako jedna z nejvýraznějších osobností vůbec. Dokázal vyvrátit do té doby zažité představy o rockové hudbě, například tu, že musí být přehnaně maskulinní. Genderové stereotypy boural hlavně ve svém stylu oblékání.

Mercury se nebál ani ženských šatů a make-upu. Ikonickými se staly zejména okřídlené plisované šaty. Zajímavostí je, že šlo původně o svatební šaty z dílny módní návrhářky Zandry Rhodes. Jeho další pamětní outfity z koncertů nebo videoklipů jsou dodnes inspirací pro mnohé renomované návrháře nebo interprety. Víc o nich najdeš v našem článku.

Freddie Mercury
Zdroj: Getty Images

V dobách Mercuryho největší slávy se také velmi diskutovalo o jeho sexualitě. V sedmdesátých letech byla jeho partnerkou Mary Austin, se kterou ho pojilo pouto i po jejich rozchodu. V roce 1985 navázal vztah s kadeřníkem Jimmem Huttonem. V té době se ale od jejich vztahu také veřejně distancoval. 

Když jsme zjistili, že je Freddie nemocný, vytvořili jsme kolem něj ochranný krunýř. Lhali jsme všem, dokonce i vlastním rodinám, protože nechtěl, aby se svět vměšoval do jeho boje.

V té době už byl podle autorů knihy Somebody to Love: The Life, Death, and Legacy of Freddie Mercury nakažený virem HIV. Zpěvák se pravděpodobně nakazil v roce 1982. Na veřejnost tyto informace prosakovaly v druhé polovině osmdesátých let, Mercury ale onemocnění popíral. 

„Když jsme zjistili, že je Freddie nemocný, vytvořili jsme kolem něj ochranný krunýř. Lhali jsme všem, dokonce i vlastním rodinám, protože nechtěl, aby se svět vměšoval do jeho boje. Říkal, že nechce, aby si lidé kupovali naše desky z podělaného soucitu,“ vzpomínal v roce 1999 Brian May. Mercuryho zdravotní stav se ale rok od roku horšil.

Freddie Mercury byl jednou z prvních veřejně známých osobností, které AIDS podlehly. Jeho smrt zviditelnila rostoucí epidemii onemocnění, které bylo v roce 1991 druhou nejčastější příčinou úmrtí ve Spojených státech mezi muži ve věku 25–44 let.
Roger Taylor, John Deacon a Brian May založili po Mercuryho smrti nadaci The Mercury Phoenix Trust, aby získali finanční prostředky na výzkum AIDS. V roce 1992 uspořádali koncert The Freddie Mercury Tribute Concert for AIDS Awareness, který sledovala odhadem jedna miliarda diváků. 
V současné době Mercury Phoenix Trust přispívá na širokou škálu vzdělávacích a osvětových projektů, které se zaměřují především na mladé lidi v rozvojových zemích. Za posledních 21 let rozdělila organizace jménem Freddieho Mercuryho více než 16 milionů dolarů a financovala přes 700 projektů v celosvětovém boji proti HIV/AIDS.

23. listopadu 1991 vydal Mercury tiskové prohlášení, ve kterém dlouholeté spekulace potvrdil: „Po obrovských dohadech v tisku bych rád potvrdil, že jsem byl testován na HIV a mám AIDS. Považoval jsem za správné zachovat tuto informaci v tajnosti, abych chránil soukromí své i svého okolí. Teď ale nastal čas, aby se moji přátelé a fanoušci po celém světě dozvěděli pravdu. Doufám, že se všichni připojí ke mně, mým lékařům a všem lidem na celém světě v boji proti této strašné nemoci.“ O den později, 24. listopadu, Freddie Mercury zemřel.

Domů
Sdílet
Diskuse