Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
28. listopadu 2022 18:52
Čas čtení 1:15

Plachtou s Putinem ve vaku na mrtvoly se zabývá policie

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Plachtou s Putinem ve vaku na mrtvoly se zabývá policie
Zdroj: Ministerstvo vnitra

Vyobrazení s vlajkami a Putinem se na sídle Ministerstva vnitra objevilo u příležitosti státního svátku 28. října.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) se zabývá případem plachty s českou a ukrajinskou vlajkou spolu s portrétem ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly, která byla koncem října vyvěšena na budově Ministerstva vnitra v Praze.

Mluvčí centrály Jaroslav Ibehej v pondělí řekl České televizi, že útvar dostal oznámení, které v současnosti vyhodnocuje. Vyobrazení s vlajkami a Putinem se na sídle ministerstva objevilo u příležitosti státního svátku 28. října.

Případem se nejprve zabývala pražská policie, která ho ale předala NCOZ. „Náš útvar přijal oznámení, které v současné době vyhodnocuje. Více informací nyní poskytovat nebudeme,“ potvrdil ČT mluvčí centrály Ibehej.

Podle Deníku N šetřila pražská policie vyvěšení vlajky kvůli možnému porušení zákona o státních symbolech. Podle něj se státní vlajka vyvěšuje na čelní straně budovy, v tomto případě ale visela na zadní straně ministerstva. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) serveru řekl, že podle předběžného právního názoru nešlo o protiprávní jednání a že případnou pokutu zaplatí.

17. července 2023 6:00 Čas čtení 4:18 Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

Na vzniku díla se podílel ministr vnitra a spolek Dekomunizace. Podle tvůrců mělo značit výročí spojení vzniku samostatného Československa s poukazem na odhodlanost bránit demokratické hodnoty svrchovaného státu. „Víme, kdo je náš přítel, který krvácí i za naši svobodu. A také víme, kdo je náš nepřítel, a nenecháme ho ukrást pojem vlastenectví ani naši vlajku,“ uvedl tehdy ministr Rakušan.

Kontroverzní podobiznu ruského prezidenta kritizovala mimo jiné moskevská tisková agentura. Naopak ji ocenila některá ukrajinská média. Ministr Rakušan vyvěšení díla hájil. „Je to tvrdý symbol, ale ukazuje nejenom Putina jako takového. On ukazuje, že vaky na mrtvoly bohužel používáme každodenně, v ukrajinském konfliktu právě na nevinné civilisty,“ řekl na konci října ministr pro server iRozhlas. 

S umístěním plachty političtí kolegové často nesouzněli. „Kdyby to bylo na mně, tak bych podobnou instalaci taky neudělal,“ řekl například místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. „Osobně bych takovou instalaci nezvolil, zobrazování kohokoliv v pytli na mrtvoly mi přijde problematické,“ uvedl také europoslanec za Piráty Marcel Kolaja.
 

Domů
Sdílet
Diskuse