Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. srpna 2023 14:00
Čas čtení 3:16
Adriana Královičová

OBRAZEM: Martina a Martin svépomocí zrekonstruovali přes čtyřicet let starou chatku v Malých Karpatech

KULTURA ARCHITEKTURA DESIGN INTERIÉRU
Uložit Uložené

Bílá chata se nachází v lesní přírodě Malých Karpat v chatové oblasti Piesok-Zochova. Stojí zde od roku 1977 a jejím původním majitelem byl básník Pavel Koyš. Brzy si v ní budeš moci užít pobyt.

V srdci slovenských Malých Karpat – nedaleko Zochovy chaty – najdeš v lese skrytou Bílou chatu. Jedinečná podkrovní chatka se šikmou střechou až na zem prošla rekonstrukcí, která z ní udělala stylové bydlení. Brzy si ji budeš moci pronajmout i ty, zatím si přečti, jak probíhala její rekonstrukce. 

Pokud tě baví příběhy o šikovných lidech z Česka a Slovenska, kteří dokázali vlastníma rukama přetvořit své příbytky na stylové stavby, sleduj rubriku Architektura

Bílá podle jedinečného krbu

Martina je velkou milovnicí architektury a interiérového designu. Jeden večer na ni vyskočil inzerát s nabídkou prodeje chatky v lesích Malých Karpat. V říjnu 2020 se s původní majitelkou dohodla na prohlídce. „Když jsem Bílou chatu poprvé navštívila, neměla jsem ještě představu, jak bychom ji v budoucnu využívali. Byla to však láska na první pohled,“ říká.

Následovaly bezesné noci, během kterých vymýšlela koncept, který by byl zajímavý pro budoucnost chaty. Přemýšlela, jak by ji nazvala, aby se s ní lidé co nejvíce ztotožnili.

Doporučeno
Povyš styl své kuchyně na nový level. Známe nejvíc insta friendly doplňky, které teď vládnou interiérům Povyš styl své kuchyně na nový level. Známe nejvíc insta friendly doplňky, které teď vládnou interiérům 6. února 2024 8:00

„Když jsem na fotografiích před obhlídkou chaty viděla v interiéru krásný původní bílý krb, hned jsem si celý prostor vizualizovala. Vnitřek chatky jsem si díky krbu představovala v bílé barvě. Vnímala jsem to jako prvek, který by dokázal prezentovat chatu okolnímu světu. Tak vznikl název Bílá chata. Brázdila jsem internetem, zjišťovala jsem, jestli již něco takového neexistuje. Přesně ve čtyři ráno tak vznikl celý koncept, který mi v ten moment dával smysl,“ přibližuje začátky Martina.

interiérový dizajn architektúra
Zdroj: archív Biela chata

Rekonstrukce by dnes byla mnohem dražší

Martina s manželem v roce 2021 převzali „žezlo“ a vdechli Bílé chatě nový život. Ideou bylo vytvořit místo, které spojuje vše, co během života zažili. Celý proces rekonstrukce bylo možné sledovat na jejich Instagramu.

Majitelka ráda zachovává původní prvky. Pokud jsou kvalitně zpracované, byla by škoda je ničit. To platilo i v případě chatky. Zachovány byly původní stěny, dvaačtyřicet let stará palubovka i specifický prvek – padající stěna na terase. To je to, co tvoří duši celého konceptu. „Na to, že byla chata postavena v roce 1977, je velmi kvalitně navržena. Na to období mysleli opravdu kreativně, až futuristicky. Toto jí přidává další bod na jedinečnosti,“ dodává. 

Rekonstrukce probíhala pouze v jejich režii a snažili se, aby je nevyšla draze. Martina je kreativní duše, která miluje zařizování a hledání té správné cesty k vytvoření dokonalého místa. Sama tvrdí, že řešení interiéru bylo cenově přijatelné. „Muž mi řekl, že pokud na začátku neuvidí rozpočet, ani do toho nepůjde,“ směje se Martina. 

Doporučeno
FOTO: Filip s bratrem vytvořili atypickou stavbu. Rozpočet 750 tisíc korun jsme si stanovili s růžovými brýlemi, tvrdí FOTO: Filip s bratrem vytvořili atypickou stavbu. Rozpočet 750 tisíc korun jsme si stanovili s růžovými brýlemi, tvrdí 30. listopadu 2023 14:00

Pomohlo jim to, že na předělávku byli dopředu připraveni. Potřebný materiál si zakoupili ještě před inflací, což jim ušetřilo spoustu peněz. Martina říká, že pokud by se do předělávky pustili dnes, vyšla by je o čtvrtinu více kvůli aktuální situaci. „Nakonec jsme rozpočet mírně překročili, ale když se do něčeho pustím, chci to udělat pořádně. Myslela jsem na všechny detaily,“ dodává.

interiérový dizajn architektúra
Zdroj: archív Biela chata

Nábytek z bazaru byla jasná volba

Jediný nábytek, který byl vyroben na míru, je kuchyňská linka a postele s úložným prostorem. Museli je přizpůsobit atypickému prostoru šikmých stěn. Interiér je řešen tak, aby se v něm všichni cítili dobře, hosté i majitelé. Prostor je malý, ale zároveň praktický. Najdeš v něm vše důležité, nechybí plně vybavená kuchyňka, ve které lze plnohodnotně vařit. 

Sedačku do obývacího pokoje řešila Martina v nábytkových řetězcích, ale všechno ostatní se jí podařilo najít „z druhé ruky“. Hledání jedinečných kousků věnovala dlouhou dobu. „Jedna židle, která se do interiéru hodila, stála na pultu 120 eur (zhruba 3 000 Kč – pozn. red.). Chtěla jsem jich víc, takže to v rámci rozpočtu nepřipadalo v úvahu. Musela jsem hledat levnější alternativy. Celou soupravu v původním designu ze 60. let jsem objevila za zlomek ceny. Hodně věcí jsem našla na českých bazarech,“ přibližuje. 

Manžel byl vůči tomuto nápadu skeptický. Když Martina nábytek nejprve doma shromažďovala, divil se, jestli ho vůbec dokáže využít. Design nábytku většinou pochází z období 60. až 80. let. Jedná se o mix slovenského a zahraničního retra.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš známé české budovy? KVÍZ: Poznáš známé české budovy? 24. listopadu 2023 8:00

„Vyžadovalo to hodně času. Chtěla jsem nábytek a doplňky, které budou jiné. Musela jsem tedy hledat zdroje, které jsou jiné. Věnovala jsem tomu spoustu času. Hledala jsem po nocích. Měla jsem v hlavě obraz, jak to celé bude vypadat. Při samotné realizaci interiéru do sebe vše zapadalo,“ říká.

interiérový dizajn architektúra
Zdroj: archív Biela chata

Kouzelné místo pro milovníky lesa

Návštěvníci a návštěvnice by se měli během pobytu cítit jako lesní lidé. Ocitneš se v lese, kde tě pohltí jeho atmosféra, zapomeneš na každodenní stres a odneseš si nové zážitky. Místo, kde stojí Bílá chata, je opravdu kouzelné, váže se na historické příběhy. V blízkosti Zochovy chaty to podle Martiny vždy dýchalo zvláštní atmosférou.

Nachází se zde naučná stezka o původních obyvatelích. Byli to dřevorubci z německy mluvících zemí. Ti území, na kterém se chata nachází, obývali od 18. století. Říkali jim „lesní lidé“. Martina tvrdí, že spolu s manželem vytvořili autentické místo pro lesní lidi.

Brzy bude k pronájmu pro dospělé. Chatka nabízí také saunu, terasu, ohniště, wifi a parkování. Na výběr máš z různých nabídek pobytu. Jedna noc stojí 250 eur, tedy přibližně 6 100 Kč.

inetriérový dizajn architektúra interiérový dizajn architektúra interiérový dizajn architektúra interiérový dizajn architektúra
Zobrazit galerii
(15)
Domů
Sdílet
Diskuse