Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
5. prosince 2022 9:40
Čas čtení 0:59

Na ruském pobřeží našli 2 500 mrtvých tuleňů kaspických

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na ruském pobřeží našli 2 500 mrtvých tuleňů kaspických
Zdroj: Wiki Commons

K úhynu došlo pravděpodobně před několika týdny, příčina zatím není známá.

Na pobřeží Kaspického moře na jihu Ruska bylo nalezeno asi dva a půl tisíce uhynulých tuleňů. Uvedli to v neděli tamní úředníci. Původní čísla byla přitom mnohem nižší. Příčina úhynu zatím není známá, podle úřadů ale nešlo o cizí zavinění. 

Zřejmě šlo o přirozený úhyn

Úřady v ruské provincii Dagestán původně mluvily o sedmi stech mrtvých tuleních, ruské Ministerstvo přírodních zdrojů a životního prostředí později tento počet zvýšilo na přibližně dva a půl tisíce. Dodalo, že příčina hromadného úhynu zatím není známá, pravděpodobně šlo o přirozenou smrt. 

Vedoucí Kaspického centra pro ochranu životního prostředí Zaur Gapizov ve svém prohlášení uvedl, že tuleni pravděpodobně uhynuli před několika týdny. Dodal, že nic nenasvědčuje tomu, že by byli zabiti nebo chyceni do rybářských sítí. Úřady také prohlédly pobřeží a shromáždily údaje pro laboratorní výzkum. První výsledky ale žádné znečišťující látky neukázaly. Úředníci nyní čekají na další výsledky laboratorních testů.

Údaje o počtu tuleňů v Kaspickém moři se značně liší. Agentura pro rybolov uvedla, že celkový počet tuleňů kaspických je 270 000 až 300 000, zatímco Centrum pro ochranu životního prostředí Kaspického moře uvádí počet 70 000. Tuleň kaspický je na červeném seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) zařazen mezi ohrožené druhy.

Zpět
Sdílet
Diskuse