Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
6. prosince 2022 14:00
Čas čtení 1:00

Neuralink Elona Muska údajně zabil 1500 zvířat kvůli výzkumu mozkových čipů

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Neuralink Elona Muska údajně zabil 1500 zvířat kvůli výzkumu mozkových čipů
Zdroj: Getty Images/Maja Hitij

Kroky k vyšetřování započaly v době rostoucího nesouhlasu zaměstnanců s testováním Neuralinku na zvířatech.

Společnost Neuralink Corp miliardáře Elona Muska údajně vyšetřují federální úřady kvůli možnému porušování zákona o ochraně zvířat. Podle tamních zaměstnanců je testování výrobků na zvířatech uspěchané, což způsobuje zbytečné utrpení a úmrtí. Odhadují, že se za poslední čtyři roky, tedy od roku 2018, jednalo o 1 500 zabitých zvířat, včetně více než 280 ovcí, prasat a opic. Informoval o tom britský deník The Independent.

Neuralink vyvíjí mozkový implantát, který má pomoci ochrnutým lidem znovu chodit a vyléčit další neurologické nemoci. Zaměstnanci firmy si stěžovali na to, že nepovedené experimenty zapříčinily tlak ze strany generálního ředitele Muska, aby vývoj proběhl co nejrychleji. Tato tvrzení potvrzují desítky dokumentů Neuralinku a rozhovory s více než 20 zaměstnanci.

Tyto materiály nyní přezkoumávají zahraniční média. Musk a další manažeři Neuralinku na jejich žádost o vyjádření dosud nereagovali.

Opice postrádající prsty nebo s vyvrtanou dírou do lebky

Není to ovšem poprvé, co Neuralink čelí obvinění. Na začátku letošního roku se objevila stížnost od Zdravotnické komise pro zodpovědnou medicínu (Physicians Committee for Responsible Medicine). Mělo jít o sérii testů na Kalifornské univerzitě v období mezi lety 2017 až 2020.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

V jednom případě byla údajně nalezena opice postrádající některé prsty na rukou a nohou, „pravděpodobně kvůli sebepoškozování nebo jinému blíže nespecifikovanému traumatu“. Opice byla později zabita během „terminální procedury“. Skupina to uvedla v kopii stížnosti sdílené s americkým deníkem The New York Post.


V jiném případě měly být opici vyvrtány díry do lebky a do mozku implantovány elektrody. Poté se u zvířete údajně vyvinula krvavá kožní infekce a podle stížnosti musela být utracena.

Zpět
Sdílet
Diskuse