Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
18. dubna 2024 17:06
Čas čtení 1:20
Anna-Marie Hanzlíková

Odhalující olympijské dresy od Nike: Jaké reakce strhly internet?

Odhalující olympijské dresy od Nike: Jaké reakce strhly internet?
Zdroj: Nike/propagační materiál
SPORT BĚH FEMINISMUS LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2024 NIKE OLYMPIJSKÉ HRY PAŘÍŽ 2024 SEXISMUS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Voskovací salóny jako hlavní sponzor, vtípky o tom, který ze dvou pysků se do tenoučkého dresu vejde, i nařknutí ze sexismu. Jaké reakce přinesly americké dresy od Nike, které mají atletky obléknout při nadcházející olympiádě?

O kontroverzních dresech jsme psali už v našem článku tady, mluvíme v něm hlavně o kritice za sexismus. Očekávaně se dresy staly virálnějšími, než by asi i samotná firma chtěla, a lidé na internetu se nad zveřejněným návrhem pohoršují a dělají si z něj i nevybíravou legraci. 

Doporučeno
VIDEO: Nástupce Gotta? Mladý zpěvák ho připomíná hlasem i vzhledem. Lidé nevěřili, že nejde o playback VIDEO: Nástupce Gotta? Mladý zpěvák ho připomíná hlasem i vzhledem. Lidé nevěřili, že nejde o playback 17. dubna 2024 13:22

„Moje labia (latinský výraz pro pysky, pozn. red.) budou bojovat, které z nich se do dresu vejde,“ píše například jedna z uživatelek. To další už má i horší obavy. „Počkat, to ale bude moje hoo haa venku,“ děsí se jedna ze samotných amerických olympijských atletek Tara Davis-Woodhall.

Olympijská překážkářka Queen Harrison Claye zase vtipkuje o možném sponzorství od společností s depilačními vosky. Podle lidí je pak důvodem střihu, aby si rozhodčí mohli snadno ověřit, že v dámském dresu skutečně nastoupila žena. 

Zmiňovaný výběr přinesla stránka Diet Prada, která na Instagramu glosuje dění z módního světa.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Diet Prada ™ (@diet_prada)

Ne všechny reakce byly ale jen humorné. Například Lauren Fleshman, bývalá několikanásobná mistryně USA v běhu, napsala: „Tenhle úbor se zrodil z patriarchálních sil, které už nejsou vítané ani potřebné k tomu, aby byl ženský sport vidět,“ napsala na svém Instagramu.

V podobném duchu se vyjádřila Katie Moon, medailistka z Tokia ve skoku o tyči, kterou navíc Nike dlouhodobě sponzoruje. Napsala, že představený model je znepokojující a kritickou reakci si zaslouží. Uvedla také, že sportovkyně mají mnoho možností volby a že i kdyby si žena vybrala odhalující trikot, její volba by neměla být zpochybňována.


„Pokud si upřímně myslíte, že v nejdůležitějších dnech naší kariéry si vybíráme oblečení, abychom se zalíbily přihlížejícím mužům, místo abychom se cítily nejpohodlněji a nejjistěji k podání co nejlepšího výkonu, je to dost urážlivé,“ připsala.

Doporučeno
Fanoušci se strachují o zdraví Kate. Informacím od královské rodiny už vůbec nevěří Fanoušci se strachují o zdraví Kate. Informacím od královské rodiny už vůbec nevěří 16. dubna 2024 15:02

Samotný Nike ani Americký olympijský výbor se zatím ke kritice nevyjádřily. Komentář nedaly ani americkému zpravodajskému webu NBC. „Nike navrhl atletické soupravy pro Paříž 2024 tak, aby sportovcům nabídl řadu modelů přizpůsobených různým sportovním disciplínám, typům postavy a velikostem, přičemž prioritou je výkon a maximální prodyšnost,“ prezentoval Nike prostřednictvím svého šéfa pro inovace Johna Hokea svou kolekci.

Zpět
Sdílet
Diskuse