Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti GetFound.
25. dubna 2024 16:00
Čas čtení 1:54
Sponzorovaný obsah

Trápí vás každodenní stres? Poradíme vám, jak na něj

Trápí vás každodenní stres? Poradíme vám, jak na něj
Zdroj: Pexels/cottonbro
ZDRAVÍ JAK SE ZBAVIT STRESU
Uložit Uložené

Stres vede k řadě zdravotních potíží, přitom jím v dnešní době trpí snad každý.

Místo občasného strachu a vyburcování hormonů kvůli pohledu na šavlozubého tygra nás děsí plná schránka e-mailů, deadliny a domácí úkoly. Jak si od stresu můžete alespoň trochu ulevit?

Vypište to

Je snad ještě někdo, kdo si myslí, že by bylo psaní deníku jen pro děti? Deník si píšou ti nejvýkonnější podnikatelé, manažeři i další lidé v náročných profesích. Psaní deníku vám pomůže utřídit myšlenky a „zahodit stres na papír“. Nad svou situací můžete získat nadhled, který často chybí, pokud o problémech pouze přemýšlíte. Psaní deníku vám pomůže projevit potlačované emoce a už jen to samo o sobě může mít na úlevu od stresu enormní vliv.

Udělejte si ze psaní deníku rituál. Ráno nebo večer se zachumlejte do příjemného vlněného svetru, udělejte si např. horkou čokoládu nebo svůj oblíbený čaj se svátečním nádechem a svěřte deníku to, co se vám nechce svěřovat nikomu jinému.

Dýchejte

Dechové techniky pro zmírnění stresu používají nejen terapeuti, ale také například vojáci nebo hasiči v napjatých situacích. Ve stresu často dochází k tomu, že začneme dýchat rychle a mělce, což vede ke zvyšování fyzických projevů stresu. Proto je důležité svůj dech ve vypjaté situaci ovládnout.

Dlouhý nádech do břicha pauza výdech opakovat.

Toto cvičení můžete aplikovat nejen ve vypjaté situaci, ale také „preventivně“ po probuzení i před spaním, kdy si můžete opět vytvořit dechový rituál, třeba ve společnosti uklidňující aromaterapie.

Dopřejte si opravdu kvalitní spánek

Jedna z nejdůležitějších věcí pro naši psychickou pohodu i fyzické zdraví je kvalitní spánek. Rodiče malých dětí si o něm mohou v těch chvilkách, které na spánek mají, možná nechat jen zdát. Ale i v podobných situacích můžete z každé chvilky dostat maximum.

Jak?

Základem je správná teplota, která by se v ložnici měla pohybovat kolem 19 °C. Dopřejte si spánek na kvalitní úrovni a ideálně v opravdu temné místnosti, protože právě světlo a hluk jsou pro spánek největšími nepřáteli.

Doporučeno
Pošli dál oblečení, které nenosíš, a vyměň je za nové. Tahle výzva ušetří peněženku i přírodu Pošli dál oblečení, které nenosíš, a vyměň je za nové. Tahle výzva ušetří peněženku i přírodu 30. listopadu 2023 9:30

Jak na to, pokud žijete v centru města a do oken vám svítí pouliční lampa? S tím si poradí kvalitní zatemňovací závěsy. Pokud jste v situaci, která klidný spánek neumožňuje, snažte se alespoň o co nejvyšší pohodlí a kvalitu.

Sport…

Sport je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se vyrovnat se stresem a udržet tělo i mysl v rovnováze. Pravidelná fyzická aktivita má mnoho přínosů pro celkové zdraví a pohodu. Při cvičení se uvolňují endorfiny, tzv. hormony štěstí, které působí jako přirozené antidepresivum a zlepšují náladu. Navíc sport pomáhá zbavovat tělo nahromaděného napětí a energie, která se při stresových situacích hromadí.

Tip: Ke sportu patří i nákupy sportovního oblečení, kvalitní sportovní oblečení naleznete zde.

Nebojte se terapie

Pokud už je toho všeho na vás moc, nebojte se obrátit na odbornou pomoc psychiatra nebo psychoterapeuta. Skutečně se nejedná o žádnou ostudu – stejně jako není ostuda jít k lékaři se zlomenou nohou.

Stres je skutečný nepřítel, který má prokazatelně negativní účinky na lidské zdraví. Nebojte se použít všechny zbraně, které proti němu můžete nasadit!

Domů
Sdílet
Diskuse