Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
6. prosince 2022 19:07
Čas čtení 1:15

Češi šetří. Spotřeba plynu meziročně klesla o dvacet procent, roste zájem o alternativní paliva

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Češi šetří. Spotřeba plynu meziročně klesla o dvacet procent, roste zájem o alternativní paliva
Zdroj: Unsplash/KWON JUNHO/na voľné použitie

Velký vliv mělo odložení topné sezóny, a to jak v domácnostech, tak firmách.

V Česku ve třetím čtvrtletí znovu klesla spotřeba plynu, v meziročním srovnání až o dvacet procent. Důvodem je odložení topné sezóny a rostoucí zájem o alternativní paliva. Pokles zaznamenala výzkumná společnost Amper Meteo také u spotřeby elektřiny. Češi a Češky mají naopak stále větší zájem o fotovoltaiku.

Roste zájem o alternativní paliva

„Velký vliv na to mělo odložení začátku topné sezóny v mnoha domácnostech i firmách, a to i přesto, že bylo letošní září chladnější o 1,4 °C oproti minulému roku,“zdůvodnil pokles spotřeby plynu analytik společnosti Amper Meteo Kamil Rajdl. Od začátku roku se spotřebovalo o 18,6 % méně plynu. Toto číslo ale významně ovlivňuje počasí, po jeho odečtu letošní úspora činí okolo 13,2 procenta.

„Významný nárůst cen zemního plynu, ale také reálné riziko jeho nedostatku v příštím roce spustily ve třetím čtvrtletí nevídanou vlnu zájmu o alternativní paliva, která by mohla nahradit zemní plyn. Zejména velkoodběratelé z řad velkých průmyslových podniků aktuálně řeší existenční potíže způsobené neúnosně vysokými – a na rozdíl od malých a středních podniků stále nezastropovanými – cenami energií,“ upozornil předseda představenstva společnosti Amper Savings Martin Nádeníček.

Drahá elektřina zvyšuje oblibu fotovoltaiky

Pokles spotřeby se týká také elektřiny, v jejímž případě jde vidět výrazný pokles poprvé od první vlny covidu. Oproti minulým třem měsícům klesla spotřeba elektřiny o 2,6 procenta, meziročně dokonce o 4,1 %. Nejvýraznější úbytek nastal v září, výrazně menší spotřeba ale byla i v létě. To lze podle odborníků přisoudit omezení užívání klimatizace kvůli drahému provozu.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Úspory za rok 2022 jsou celkově zatím malé (1,2 %), pokles ale nadále pokračuje a prohlubuje se. Menší zájem očekávají společnosti i v budoucích letech. Jako důvod uvádějí rostoucí oblibu střešních fotovoltaických elektráren. 

„Vysoké ceny elektřiny a již relativně nízké pořizovací náklady zajišťují návratnost této investice často v nižších jednotkách let, a to i bez jakýchkoliv dotačních podpor. V současné době se tak pro obrovský zájem na trhu často setkáváme s nedostatkem materiálu i instalačních kapacit,“ doplnil Nádeníček.

Domů
Sdílet
Diskuse