Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
6. prosince 2022 v 19:07
Čas čtení 1:15

Češi šetří. Spotřeba plynu meziročně klesla o dvacet procent, roste zájem o alternativní paliva

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Češi šetří. Spotřeba plynu meziročně klesla o dvacet procent, roste zájem o alternativní paliva
Zdroj: Unsplash/KWON JUNHO/na voľné použitie

Velký vliv mělo odložení topné sezóny, a to jak v domácnostech, tak firmách.

V Česku ve třetím čtvrtletí znovu klesla spotřeba plynu, v meziročním srovnání až o dvacet procent. Důvodem je odložení topné sezóny a rostoucí zájem o alternativní paliva. Pokles zaznamenala výzkumná společnost Amper Meteo také u spotřeby elektřiny. Češi a Češky mají naopak stále větší zájem o fotovoltaiku.

Roste zájem o alternativní paliva

„Velký vliv na to mělo odložení začátku topné sezóny v mnoha domácnostech i firmách, a to i přesto, že bylo letošní září chladnější o 1,4 °C oproti minulému roku,“zdůvodnil pokles spotřeby plynu analytik společnosti Amper Meteo Kamil Rajdl. Od začátku roku se spotřebovalo o 18,6 % méně plynu. Toto číslo ale významně ovlivňuje počasí, po jeho odečtu letošní úspora činí okolo 13,2 procenta.

„Významný nárůst cen zemního plynu, ale také reálné riziko jeho nedostatku v příštím roce spustily ve třetím čtvrtletí nevídanou vlnu zájmu o alternativní paliva, která by mohla nahradit zemní plyn. Zejména velkoodběratelé z řad velkých průmyslových podniků aktuálně řeší existenční potíže způsobené neúnosně vysokými – a na rozdíl od malých a středních podniků stále nezastropovanými – cenami energií,“ upozornil předseda představenstva společnosti Amper Savings Martin Nádeníček.

Drahá elektřina zvyšuje oblibu fotovoltaiky

Pokles spotřeby se týká také elektřiny, v jejímž případě jde vidět výrazný pokles poprvé od první vlny covidu. Oproti minulým třem měsícům klesla spotřeba elektřiny o 2,6 procenta, meziročně dokonce o 4,1 %. Nejvýraznější úbytek nastal v září, výrazně menší spotřeba ale byla i v létě. To lze podle odborníků přisoudit omezení užívání klimatizace kvůli drahému provozu.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Úspory za rok 2022 jsou celkově zatím malé (1,2 %), pokles ale nadále pokračuje a prohlubuje se. Menší zájem očekávají společnosti i v budoucích letech. Jako důvod uvádějí rostoucí oblibu střešních fotovoltaických elektráren. 

„Vysoké ceny elektřiny a již relativně nízké pořizovací náklady zajišťují návratnost této investice často v nižších jednotkách let, a to i bez jakýchkoliv dotačních podpor. V současné době se tak pro obrovský zájem na trhu často setkáváme s nedostatkem materiálu i instalačních kapacit,“ doplnil Nádeníček.

Domů
Sdílet
Diskuse