Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek
7. prosince 2022 11:54
Čas čtení 1:15

Nejlepší českou hrou minulého roku je Svoboda 1945: Liberation. Které další hry uspěly?

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
Nejlepší českou hrou minulého roku je Svoboda 1945: Liberation. Které další hry uspěly?
Zdroj: Charles Games/propagační materiál

Ceny byly předány v osmi kategoriích, o vítězi jedné z nich rozhodli samotní fanoušci.

V úterý večer se uskutečnil dvanáctý ročník České hry roku. Uděleno bylo celkem osm cen. O vítězích rozhodovala jak odborná porota, která je tvořena vývojáři, herními novináři a specialisty na herní byznys, tak i veřejnost svým hlasováním. Prvenství v hlavní kategorii si vysloužil titul Svoboda 1945: Liberation od studia Charles Games.

Hra se odehrává v malé vesnici v českém pohraničí a hráč v ní odkrývá skrytá tajemství své rodiny. Samotní autoři svoji hru popisují jako kombinaci adventury, interaktivních rozhovorů se skutečnými herci a vzpomínek lidí, kteří prožili chaos po konci druhé světové války. Ta sice skončila, ale mír nenastal.

Příběh pracuje s tématem vyrovnávání se s temnou minulostí a před hráče klade otázky: kde se nachází hranice mezi spravedlností a pomstou a zda by se rozhodoval stejně, i pokud by šlo o vlastní rodinu. Originálním námětem a podmanivým grafickým zpracováním bodovala hra u kritiků i fanoušků.

6. září 2022 6:00 Čas čtení 8:43 Vybrali jsme 15 nejlepších českých her. Kterou máš nejradši? Vybrali jsme 15 nejlepších českých her. Kterou máš nejradši?
Záběr z české hry Svoboda 1945: Liberation.
Záběr z české hry Svoboda 1945: Liberation. Zdroj: Charles Games/propagační materiál

Ceny byly uděleny také v dalších sedmi kategoriích. Vítězem v rámci herního designu se stal titul Hobo: Tough Life (Perun Creative) pojednávající o životě lidí bez domova, cenu za nejlepší audiovizuální zpracování vyhrál titul Happy Game (Amanita Design) a strategická hra Nebuchadnezzar (Nepos Games) bodovala díky nejlepšímu technologickému řešení.

Kategorii pro free-to-play (zdarma) hry ovládl titul Mini DayZ 2 (Bohemia Interactive), nejlepší studentskou hrou roku se stal titul HATS! (Centrum herního vzdělávání) a herní nadšenci svým hlasováním rozhodli o vítězství Euro Truck Simulatoru 2 (SCS Software) za nejlepší podporu komunity.

Do síně slávy byl na předávání cen uveden Marek Španěl za svůj dlouhodobý přínos pro českou herní kulturu. Španěl je spoluzakladatelem jednoho z nejznámějších českých studií Bohemia Interactive, jež stojí za válečnými simulacemi Operace Flashpoint a ArmA

Přehled kategorií a vítězů:

  • Česká hra roku 2021: Svoboda 1945: Liberation
  • Herní design: Hobo: Tough Life
  • Audiovizuální zpracování: Happy Game
  • Technologické řešení: Nebuchadnezzar
  • Free-to-play: Mini DayZ 2
  • Studentská hra roku: HATS!
  • Nejlepší podpora komunity (veřejná anketa): Euro Truck Simulator 2
  • Síň slávy: Marek Španěl
Domů
Sdílet
Diskuse