Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
7. prosince 2022 18:00
Čas čtení 1:16

Tálibán provedl zřejmě první veřejnou popravu od doby, kdy se chopil moci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tálibán provedl zřejmě první veřejnou popravu od doby, kdy se chopil moci
Zdroj: TASR/AP Photo/Rahmat Gul

Popravy se zúčastnily desítky vedoucích představitelů, včetně většiny nejvyšších ministrů jejich vlády.

Tálibán provedl pravděpodobně první veřejnou popravu od loňského návratu k moci v Afghánistánu. Mluvčí vlády Tálibánu uvedl, že na přeplněném sportovním stadionu v jihozápadní provincii Faráh byl popraven muž, který se přiznal k vraždě. Informoval o tom server BBC

Popravy se zúčastnily desítky vedoucích představitelů, včetně většiny nejvyšších ministrů jejich vlády. Stalo se tak několik týdnů poté, co soudci dostali pokyn plně prosazovat právo šaría. Nejvyšší vůdce Tálibánu Hajbatulláh Achúndzáda vydal minulý měsíc edikt, který soudcům nařizuje ukládat tresty, které mohou zahrnovat veřejné popravy, amputace a kamenování.

Popravě přihlíželi i ministři 

Přesné zločiny a odpovídající tresty však Tálibán oficiálně nedefinoval. Ačkoli v poslední době bylo provedeno několik veřejných bičování, je to poprvé, kdy Tálibán veřejně přiznal provedení popravy. Podle mluvčího Zabihulláha Mudžáhida se popravy zúčastnilo několik soudců nejvyššího soudu, vojenský personál a vysocí ministři – včetně ministrů spravedlnosti, zahraničí a vnitra.

21. února 2023 11:15 Čas čtení 3:25 Afghánistán, rodu mužského. Práva tamních žen zažívají středověk Afghánistán, rodu mužského. Práva tamních žen zažívají středověk

Podle Tálibánu popravený muž jménem Tajmir, syn Ghulama Sarwara a obyvatel provincie Herát, asi před pěti lety ubodal muže jménem Mustafa. Následně byl odsouzen třemi tálibánskými soudy a jeho trest schválil Mullah Akhundzada.

Před popravou bylo vydáno veřejné oznámení, které tuto událost propagovalo a „žádalo všechny občany, aby se připojili na sportovišti“. Matka zavražděného uvedla pro BBC, že ji představitelé Tálibánu prosili o odpuštění, ale ona trvala na popravě.

Jejich vládu neuznává žádný stát světa

„Tálibánci za mnou přišli a prosili mě, abych tomuto nevěrci odpustila,“ řekla. „Naléhali na mě, abych tomuto muži odpustila v zájmu boha, ale já jsem jim řekla, že musí být popraven a musí být pohřben stejně, jako to udělal mému synovi. Mohlo by to být poučením pro ostatní lidi. Pokud ho nepopravíte, bude se v budoucnu dopouštět dalších zločinů,“ dodala.

V současné době žádná země neuznala jejich novou vládu a Světová banka zadržuje přibližně 600 milionů dolarů (458 milionů Kč) poté, co Tálibán zakázal dívkám návrat na střední školy. USA také zmrazily miliardy dolarů, které má afghánská centrální banka na účtech po celém světě.

Domů
Sdílet
Diskuse