Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
8. prosince 2022 8:58
Čas čtení 1:18

Starosta Kyjeva Kličko se připravuje na nejhorší: Blackout v minus deseti by byl katastrofální

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Starosta Kyjeva Kličko se připravuje na nejhorší: Blackout v minus deseti by byl katastrofální
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

„Musíme lidem říct, co mají dělat, když se situace stane kritickou a oni nebudou mít internet a připojení k médiím,“ dodává Kličko k manuálu, který nechal vytvořit.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko se připravuje na úplný blackout v nejtužších ukrajinských mrazech. Ukrajina je stále pod palbou ruských raket, zatím se ale žádná nedostala tak daleko, aby zasáhla hlavní město. Starosta se však připravuje na nejhorší. Informoval o tom server Guardian

Kličko nechal v minulých dnech vyrobit a roznést po městě noviny, které obyvatele navádí, co v případě blackoutu dělat. Na titulní straně je jméno starosty a titulek „Překonáme to a zvítězíme“.

Obyvatelé hlavního města najdou v novinách seznamy všech pohotovostních služeb v Kyjevě, které budou k dispozici v případě výpadku veškerého proudu a služeb ve třímilionovém městě uprostřed ukrajinské zimy. Na třech hustě potištěných stranách jsou uvedeny supermarkety s generátory, které budou v takovém případě fungovat, pošty, banky a opatření pro veřejnou dopravu.

Je zde také uvedeno 45 stanic metra, které zůstanou v provozu jako kryty a budou poskytovat možnost nabíjení telefonů, připojení k internetu a také tipy, jak přežít delší výpadek proudu.

6. prosince 2022 11:28 Čas čtení 1:19 Rusko rozšiřuje raketový systém v Tichomoří, Japonsko mění bezpečnostní strategii Rusko rozšiřuje raketový systém v Tichomoří, Japonsko mění bezpečnostní strategii

„Je to pro nejhorší možný scénář,“ říká Kličko. „Musíme lidem říct, co mají dělat, když se situace stane kritickou a oni nebudou mít internet a připojení k médiím,“ dodává.

I přesto, že se nyní život ve městě může zdát do značné míry normální, s prvním sněhem a teplotami, které tento týden klesly na –⁠8 °C, padá na život v hlavním městě také riziko humanitární krize. „Díky naší armádě včera vyřadili všechny rakety vypálené na Kyjev,“ říká Kličko. „Ale ještě před dvěma týdny jsme byli blízko úplnému výpadku proudu. Tehdy byla teplota nad bodem mrazu, ale představte si stejnou situaci, kdyby se to stalo teď, kdy je venku téměř –⁠10, a bez elektřiny, vody nebo topení. Následky by byly katastrofální,“ dodává.

Útoky, které by mohly Kyjev úplně vyřadit, očekávají i jiné světové mocnosti. Podle amerického Institutu pro studium války jsou cíle Ruska na Ukrajině velmi imperialistické a maximalistické. Institut k tomuto závěru došel na základě analýzy projevu, který Putin pronesl na středečním zasedání Rady pro lidská práva, jež spadá pod jeho prezidentský úřad.

Domů
Sdílet
Diskuse