Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
9. prosince 2022 20:15
Čas čtení 1:00

Jelení příkop u Pražského hradu se konečně otevře veřejnosti

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jelení příkop u Pražského hradu se konečně otevře veřejnosti
Zdroj: Google/Ruby Vance

Jelení příkop byl v době socialismu veřejnosti nepřístupný, otevřen byl za éry prezidenta Václava Havla.

Pražský hrad od neděle trvale otevře Jelení příkop veřejnosti. Skončí i bezpečnostní kontroly u vstupu do Jeleního příkopu a Královské zahrady. Potvrdil to mluvčí prezidentské kanceláře Vít Novák. Horní část příkopu je otevřená už nyní, v dolní části pokračovaly během podzimu stavební práce, které se týkaly například opravy hradeb. Informuje o tom ČTK.

V době adventu budou v hradních zahradách také atrakce pro děti. „Bude zde kluziště, živý betlém a prvorepublikový kolotoč,“ popsal Novák. Areál bude návštěvníkům přístupný denně od 10:00 do 20:00.

Zavedení bezpečnostních kontrol v některých částech Hradu kritizovala veřejnost. Hradní úředníci zdůvodňovali uzavírky náročnými opravami a bezpečnostní kontroly byly podle prezidentské kanceláře zavedeny na žádost policie. Letos v říjnu Novák uvedl, že by unikátní přírodní rokle pod Hradem měla být veřejnosti trvale přístupná od dubna 2023. Zpřístupnění příkopu bez kontrol se netýká vstupu do Pražského hradu. O jejich zrušení zatím nebylo rozhodnuto.

Za komunismu nebyl pro veřejnost přístupný

Jelení příkop byl v době socialismu veřejnosti nepřístupný, otevřen byl za éry prezidenta Václava Havla. Protéká jím říčka Brusnice a je rozdělen na horní a dolní násep Prašného mostu s tunelem pro pěší podle projektu architekta Josefa Pleskota.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

V roce 2017 byly některé vstupy do dolní části příkopu uzavřeny s poukazem na bezpečnostní opatření. Následující rok Hrad oznámil, že dolní část Jeleního příkopu se uzavře kvůli rekonstrukci, která měla původně trvat deset měsíců, ale protáhla se. Jeho horní část, která byla uzavřena kvůli pracím souvisejícím s havárií kanalizace, se otevřela loni. V dolní části se letos opravovaly historické hradby a věže.

Domů
Sdílet
Diskuse