Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
10. prosince 2022 10:10
Čas čtení 1:03

ČHMÚ varuje: V půlce Česka napadne 15 až 30 cm nového sněhu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
ČHMÚ varuje: V půlce Česka napadne 15 až 30 cm nového sněhu
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Zima dle poslední předpovědi konečně zavítá do Česka, což s sebou nese i spoustu komplikací. ČHMÚ varuje před sněhovými jazyky, závějemi i novou sněhovou pokrývkou, jež místy dosáhne až 30 centimetrů.

Severovýchod České republiky by se měl připravit na závěje, další kraje zase na novou sněhovou pokrývku. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal pro části Olomouckého a Moravskoslezského kraje výstrahu vysokého stupně nebezpečí před závějemi. V jiných částech republiky může napadnout až 30 centimetrů nového sněhu. Momentálně se s výstrahami počítá do pondělí, není však vyloučeno, že se prodlouží.

9. prosince 2022 17:23 Čas čtení 0:22 Meteorologové varují před vydatným sněžením. Napadnout může až přes půl metru sněhu Meteorologové varují před vydatným sněžením. Napadnout může až přes půl metru sněhu
výstraha
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Včera uváděl Český hydrometeorologický ústav, že očekává hned půl metru nového sněhu, dnes už je to maximum dosahující „pouze“ 30 centimetrů. Nicméně výstraha nadále platí, a to zejména pro Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj, od nedělních 6:00 do pondělní půlnoci.

Menší sněhový úhrn, od 7 do 15 centimetrů, se očekává ve stejném časovém intervalu v Jihočeském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji a také na Vysočině. Ve všech výše zmíněných krajích také platí výstraha před tvorbou sněhových jazyků. 

Nejvíce na pozoru se však budou muset mít obyvatelé z okolí měst Jeseník, Šumperk, Bruntál, Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Krnov, Rýmařov a Třinec. Zde se od zítřejšího poledne do úterní půlnoci očekávají největší sněhové úhrny, které mohou tvořit závěje.

Výhled na začátek týdne

Co se týká začátku příštího týdne, v pondělí a úterý se očekává další sněhová nadílka od 7 do 25 centimetrů v Ústeckém kraji (Rumburk, Varnsdorf), Libereckém kraji (Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Liberec, Nový Bor, Semily, Tanvald, Železný Brod), Královéhradeckém kraji (Broumov, Dobruška, Dvůr Králové nad Labem, Jaroměř, Kostelec nad Orlicí, Náchod, Nové Město nad Metují, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Vrchlabí), Pardubickém kraji (Česká Třebová, Králíky, Lanškroun, Ústí nad Orlicí, Žamberk) a Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Domů
Sdílet
Diskuse