Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
11. prosince 2022 17:16
Čas čtení 2:21

Zeman chce s Fialou do Izraele, amnestii nevyhlásí. Nevyloučil jmenování nového předsedy Ústavního soudu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zeman chce s Fialou do Izraele, amnestii nevyhlásí. Nevyloučil jmenování nového předsedy Ústavního soudu
Zdroj: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Prezident Zeman bilancoval v rámci rozhovoru pro Radiožurnál svých 32 let v politice. Řešilo se potenciální jmenování nového předsedy Ústavního soudu, ale také amnestie, Vladimir Putin, Vrbětice nebo Zemanovy vyhlídky do budoucna.

Prezident Miloš Zeman požádal premiéra Petra Fialu (ODS), aby s ním navštívil Izrael. Předpokládá, že do konce jeho mandátu, který vyprší za dva a půl měsíce, se přesune česká ambasáda z Tel Avivu do Jeruzaléma. Uvedl to v rozhovoru pro Radiožurnál ve speciálu z Lánského zámku, v němž bilancoval 32 let své politické kariéry. Odpovídal také na situaci kolem jmenování předsedy Ústavního soudu, energetickou krizi, případnou amnestii nebo konflikt na Ukrajině.

11. prosince 2022 15:10 Čas čtení 1:12 Zemřel romský aktivista Čeněk Růžička, snažil se o odškodnění obětí a důstojnou připomínku romských obětí holokaustu Zemřel romský aktivista Čeněk Růžička, snažil se o odškodnění obětí a důstojnou připomínku romských obětí holokaustu

Co se týče situace kolem jmenování předsedy Ústavního soudu, Zeman nevyloučil, že by jej mohl jmenovat ještě on. Což je mnohem dříve, než nynějšímu předsedovi Pavlu Rychetskému vyprší mandát. Rychetskému mandát končí až v srpnu příštího roku. Zeman se má zítra sejít s kandidátem, jehož navrhl Senát. Údajně se rozhodne až poté.

„Především vycházím z toho, že tento předseda by neměl dělat z Ústavního soudu třetí komoru parlamentu a měl by nepodlehnout pokušení vydávat politické proklamace. Takových kandidátů je víc. Ústava, jak víte, dává prezidentovi právo jmenovat předsedu Ústavního soudu a jediná omezující podmínka spočívá v tom, že to musí být jeden z členů Ústavního soudu,“ uvedl Zeman.

V rozhovoru se však zmiňovalo i nadcházející 30. výročí samostatné republiky. Prezident Klaus při 20. výročí vyhlásil amnestii. Co Zeman? „Amnestie nebude. Je to plošná milost a ty mají být udělovány selektivně. Já jsem jich dosud udělil 27 včetně manželů Kordysových,“ nezapomněl uvést manžele odsouzené v ayahuascové kauze.

Zeman chce prezidenta „s politickými zkušenostmi“

Nepřímo také vyjádřil podporu prezidentskému kandidátovi Andreji Babišovi (ANO), který se za Zemanem mimochodem zastavil v neděli před rozhovorem. Podle fotografie, kterou sdílel hradní mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru, dovezl prezidentovi vánočku.

„Vycházím z toho, že ze tří favoritů prezidentské volby mají dva prakticky nulovou politickou zkušenost. Dále z toho, že prezident je hlava státu, a tedy vrcholný politik, a podobně jako se nenecháte operovat chirurgem, který nevystudoval medicínu, tak nebudete chtít za prezidenta někoho, kdo nemá politické zkušenosti,“ řekl.

17. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě?

„S Babišem jsme mluvili jako s každým jiným kandidátem o jeho programu a volební kampani. Byl u mě pan Středula i pan Zima. Já, když se někdo přihlásí, se zájmem vyslechnu jak představu kandidáta o programu, tak o průběhu volební kampaně,“ dodal. S ostatními kandidáty prý není zapotřebí se scházet.

Prezident v rozhovoru taktéž bilancoval celou svou politickou kariéru, situaci na Ukrajině a pohled na Vladimira Putina. „Nechci se klukovsky vymlouvat, že se v Putinovi mýlili i jiní. Viděl jsem v něm politika, kterého jsem si ne idealizoval, ale domníval jsem se, že mu jde o zájem jeho země. Agrese vůči Ukrajině byla proti zájmům Ruské federace, a pokud si to Putin neuvědomoval, tím hůře pro něj,“ konstatoval. Svůj názor na kauzu Vrbětice však údajně nezměnil.

Zároveň dodal, že za podporou Ukrajiny stojí. „Není ohrožena pouze Ukrajina, ale i bezpečnost České republiky. Proto jsem v první den agrese podpořil pomoc Ukrajině. (...) I když mě někteří vydávají za ruského agenta, tak se domnívám, že je-li napadena sousední země, tak bez ohledu na to, co si o zemi myslíte, a to, že jsem kritizoval kult Stepana Bandery, máme solidarizovat s tím, kdo je napaden,“ řekl.

Institut Miloše Zemana nebude

Zeman se údajně chystá pověsit svou politickou kariéru 7. březnem na hřebík. Žádný institut jako v případě Václava Klause nebo knihovnu v případě Václava Havla organizovat nebude. „Samozřejmě nevypadnu z veřejného prostoru. Je mi 78 let a z toho vyplývá, že knihy, které mám celoživotně rád, asi většinu tohoto zbývajícího života zaplní. Po 32 letech v politice to stačilo,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse