Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
12. prosince 2022 v 9:45
Čas čtení 1:38

Arizonský guvernér nechává před odchodem z funkce stavět zeď z kontejnerů na hranici s Mexikem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Arizonský guvernér nechává před odchodem z funkce stavět zeď z kontejnerů na hranici s Mexikem
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Podle kritiků je provizorní bariéra postavená nelegálně na federální půdě.

Guvernér státu Arizona Doug Ducey v lednu odchází z úřadu poté, co ho ve volbách porazila demokratická kandidátka Katie Hobbs. Těsně před odchodem z funkce se rozhodl, že podél státní americko-mexické hranice nechá postavit provizorní bariéru z přepravních kontejnerů. Snaží se tak vyplnit mezery v oplocení hranice, kterou nechal stavět bývalý prezident Donald Trump. Jenže Duceyova kontejnerová zeď podle právníků porušuje federální zákony.

Kontejnery na federálním území

Ducey poprvé experimentoval s rozmístěním přepravních kontejnerů v Yumě v jihozápadním cípu státu, který hraničí s Kalifornií a Mexikem, v srpnu. Jeho cílem bylo zastavit migranty a žadatele o azyl. Tehdy vydal nařízení o postavení starých přepravních kontejnerů poblíž Yumy. O jedenáct dní později jich tam dělníci naskládali asi sto třicet. Ducey uvedl, že má v plánu jejich rozšíření. Jenže kontejnery, které se táhnou více než tři míle, jsou na federální půdě, kterou spravuje americká lesní služba. Jde o oblast s horskými pásmy a rozmanitým prostředím rostlin a živočichů.

Letos v říjnu Ducey podal žalobu, v níž tvrdil, že federální pozemky podél hranice známé jako Rooseveltova rezervace ve skutečnosti patří státu Arizona, nikoliv vládě USA. Stát má tak podle něj ústavní právo chránit se před tím, co označil za invazi. Odvolával se na „nespočet migrantů, kteří přinesou drogy, kriminalitu a humanitární problémy“.

16. července 2024 v 13:00 Čas čtení 5:40 „Děda“ Eminem není pro mladý. The Death of Slim Shady skrývá jeho strach z generačního posunu „Děda“ Eminem není pro mladý. The Death of Slim Shady skrývá jeho strach z generačního posunu

„Není pochyb o tom, že se jedná o federální majetek a také o veřejnou půdu, což znamená, že není žádný právní rozdíl mezi pozemkem, na který umisťují přepravní kontejnery, a národním parkem Grand Canyon,“ uvedla právnička a bývalá generální poradkyně Rady pro kvalitu životního prostředí Dinah Bear. Naopak projekt má podporu u některých šerifů okresů, například u Marka Dannelse, šerifa okresu Cochise County na jihovýchodě Arizony. 

Případu předsedá federální soudce David Campbell z Phoenixu, zatím nebylo svoláno žádné slyšení. Dinah Bear ale předpokládá, že soudce nařídí odstranění. Nastupující arizonská guvernérka Katie Hobbs, která se ujme úřadu 2. ledna, už také prohlásila, že kontejnery odstraní. 

Proti postupujícímu projektu protestují i místní obyvatelé. Podařilo se jim sice instalaci zpomalit, nikoli ale zastavit. Zatím se tak kontejnery staví dál. Tamní média zjistila, že přestože Ducey původně ohlásil náklady ve výši 6 milionů dolarů, ve skutečnosti zatím vše stálo třináct milionů dolarů.

Zprávy ze světa najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse