Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
12. prosince 2022 15:37
Čas čtení 0:44

V Paříži skončil proces s podezřelými z napomáhání při útoku v Nice

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Paříži skončil proces s podezřelými z napomáhání při útoku v Nice
Zdroj: Getty Images/Carl Court

Muslimský extremista Mohamed Lahouaiej-Bouhlel vrazil 14. července 2016 nákladním autem do davu lidí v Nice během oslav státního svátku a zabil 86 lidí.

Soud v Paříži v pondělí uzavřel proces s osmi podezřelými z účasti na teroristických útocích ve francouzském městě Nice v roce 2016. Verdikt má oznámit v úterý. Informovala o tom agentura TASR.

Pět obviněných se za své činy omluvilo

Jeden z obviněných popřel jakoukoli spojitost s tímto útokem. „S tím, co se stalo, nemám nic společného. Nejsem terorista,“ uvedl obviněný. Druhý muž, obviněný z členství v teroristické organizaci, se v pondělí před soudem nevyjádřil. Oba měli podle francouzské prokuratury blízké spojení s útočníkem. Obviněný, který útočníkovi poskytl pistoli, uvedl, že nad záležitostí nepřemýšlel. Dalších pět obviněných se v závěrečných řečech za své činy omluvilo.

Náboženský extremista Mohamed Lahouaiej-Bouhlel vjel 14. července 2016 nákladním autem do davu lidí v Nice během oslav státního svátku. Zabil osmdesát šest lidí. Policie jednatřicetiletého Francouze tuniského původu zastřelila přímo na místě činu – na Anglické promenádě (Promenade des Anglais).

Soudní proces s osmi podezřelými z účasti na útoku začal v září. V pondělí byly v plánu závěrečné řeči obhajoby. K odpovědnosti za útok se přihlásila extremistická organizace Islámský stát (IS). Vyšetřovatelé sice našli důkazy o islamistické radikalizaci útočníka, nepotvrdili však přímou spojitost s IS.

Domů
Sdílet
Diskuse