Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Ilona Hobzová
13. prosince 2022 v 16:15
Čas čtení 1:05

Státní veterinární správa zakázala kvůli ptačí chřipce venkovní chov drůbeže. V těchto krajích je nejvíce ohnisek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Státní veterinární správa zakázala kvůli ptačí chřipce venkovní chov drůbeže. V těchto krajích je nejvíce ohnisek
Zdroj: Hippopx/volně k užití

Opatření platí od středy.

Státní veterinární správa (SVS) v úterý zakázala v celém Česku venkovní chov drůbeže. Důvodem je rostoucí počet ohnisek ptačí chřipky. Všichni chovatelé drůbeže s výjimkou běžců a holubů mají od středy zákaz chovat drůbež pod širým nebem, zvířata musí umístit do budov v hospodářství. Ti, kteří nemají možnost drůbež trvale uzavřít, musí alespoň omezit venkovní prostory, do nichž má drůbež přístup, a minimalizovat kontakt chované drůbeže s volně žijícími ptáky.

Cílem je zamezit šíření nákazy do chovů

„Apelujeme na všechny chovatele drůbeže, aby nařízená mimořádná veterinární opatření ve vlastním i veřejném zájmu důsledně dodržovali, žádáme je také o dodržování zásad biologické bezpečnosti v chovech. Změny zdravotního stavu či zvýšené úhyny v chovech je třeba neprodleně hlásit místně příslušné krajské veterinární správě,“uvedl k opatření ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Podle nařízení se také omezuje pohyb osob v hospodářstvích s chovem drůbeže, měli by k ní chodit jen ti, jejichž činnost je nezbytná pro zajištění řádné péče. Všichni chovatelé drůbeže (včetně chovatelů holubů a běžců) musí od středy podávat vodu a krmivo chovaným ptákům uvnitř hospodářské budovy, případně pod přístřeškem, který zabrání jejich kontaminaci výkaly volně žijících ptáků. Pokud nemají chovatelé možnost drůbež či ptáky umístit do budovy, měli by o tom informovat příslušnou krajskou veterinární správu.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

„V České republice bylo od začátku letošního prosince potvrzeno šest nových ohnisek ptačí chřipky, pět v malochovech drůbeže a jedno ve velkochovu kachen na výkrm. Čtyři z ohnisek se nacházejí ve Středočeském a dvě v Jihočeském kraji. Ve všech případech se jednalo o vysoce patogenní variantu subtypu H5N1, která může být potenciálně přenosná na člověka. K nárůstu počtu nových ohnisek dochází v celé Evropě,“ doplnil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Domů
Sdílet
Diskuse