Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
14. prosince 2022 14:51
Čas čtení 0:42

Kosovo oficiálně požádalo o členství v Evropské unii. Srbsko reagovalo na kosovskou žádost hněvem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kosovo oficiálně požádalo o členství v Evropské unii. Srbsko reagovalo na kosovskou žádost hněvem
Zdroj: Wikimedia/Andreyyshore

Vrcholní představitelé Kosova podepsali ve středu oficiální žádost, kterou Evropskou unii požádali o kandidátský status pro svou zemi. TASR zprávu převzala z agentury AP.

Kosovská prezidentka Vjose Osmaniová, předseda parlamentu Glauk Konjufca a premiér Albin Kurti podepsali žádost, kterou plánují ve čtvrtek předat České republice. Ta má v současnosti rotující předsednictví v Radě EU.

„Toto je otevírání nové kapitoly,“ řekl Kurti. „Pokrok bude záviset na naší oddanosti k hlubokým a transformativním reformám, které posílí naši demokracii a hospodářství,“ uvedl. Kosovo má dlouholetý spor se Srbskem, které okamžitě Evropskou unii požádalo, aby proces kosovské kandidatury zrušila. Přístupový proces Kosova, které o členství v EU požádalo jako poslední ze zemí západního Balkánu, bude pravděpodobně dlouhý a náročný – a to nejen z důvodu napjaté situace se Srbskem, analyzuje AP.

1. prosince 2022 19:54 Čas čtení 0:57 UNESCO aktualizovalo seznam kulturního dědictví. Dočkala se slivovice, pikantní pasta či francouzská bageta UNESCO aktualizovalo seznam kulturního dědictví. Dočkala se slivovice, pikantní pasta či francouzská bageta

Kosovo, které obývají převážně etničtí Albánci, vyhlásilo v roce 2008 nezávislost na Srbsku. Srbsko ho však odmítá uznat a dosud považuje Kosovo za součást svého území. Nezávislost Kosova neuznává ani pět členských zemí EU: Kypr, Řecko, Rumunsko, Slovensko a Španělsko.

Srbsko reagovalo na kosovskou žádost o členství v EU hněvem, píše AP. Srbští představitelé uvedli, že pětici zemí, které nezávislost Kosova neuznávají, požádají, aby tuto iniciativu v Bruselu blokovaly.

Zprávy ze světa najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse