Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Ilona Hobzová
15. prosince 2022 v 10:14
Čas čtení 1:11

Babiš mladší má podle posudku schizofrenii, diagnózu ale odmítá

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Babiš mladší má podle posudku schizofrenii, diagnózu ale odmítá
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Podle Práva to vyplývá z nového znaleckého posudku, který minulý týden obdržel pražský městský soud.

Syn obžalovaného Andreje Babiše a svědek v kauze Čapí hnízdo Andrej Babiš mladší žije s paranoidní schizofrenií. Uvedl to deník Právo, odkázal na nový znalecký posudek, který v minulých dnech získal pražský městský soud. Pasáž týkající se věrohodnosti Babiše juniora a jeho výpovědí u soudu je ale nejednoznačná a jasnější bude po výslechu jedné ze znalkyň. 

Babiš mladší diagnózu odmítá

Posudek vypracovala expertka z oboru psychiatrie Gabriela Leblová a také psycholožka Jindřiška Záhorská. „U posuzovaného byla zjištěna paranoidní schizofrenie,“cituje Právo slova z posudku. Leblová v něm však doplnila, že je nemoc Babiše mladšího „aktuálně ve stavu dobré kompenzace“. To znamená, že ji Babišův syn aktuálně zvládá. 

„Na dotaz soudu znalkyně také v posudku uvedla, že nebyly zjištěny žádné skutečnosti, které by potvrzovaly významné narušení psychických funkcí Babiše ml. v období konce roku 2007 a začátku 2008, kdy měl údajně podepsat smlouvy k převodu části akcií společnosti Farma Čapí hnízdo (FČH) na svou osobu,“ píše deník. Podle jeho informací neexistuje žádná zdravotní dokumentace o jeho tehdejším psychickém stavu a možných problémech.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Babiš mladší bere léky, s diagnózou ale nesouhlasí. Ve Švýcarsku, kde žije, mu ale snižují dávky. Souhlasil však s tím, že podstoupí vyšetření svého duševního stavu u znalkyň v Česku. U zářijového soudu ohledně kauzy Čapí hnízdo předložil Babiš junior zprávu své bývalé ošetřující lékařky Džamily Stehlíkové, podle které je zdravotně způsobilý k výpovědi.

Obhajoba tak podle Práva požádala, aby se nový posudek týkal nejen duševního stavu, ale i věrohodnosti Babiše mladšího. Proto se na posudku podílela i Záhorská, znalkyně z oboru psychologie. Deník uvedl, že pasáž posudku týkající se věrohodnosti Babiše mladšího a jeho svědectví vyznívá nejednoznačně. Jasno by mělo být až po výslechu samotné znalkyně, během kterého vysvětlí závěry posudku. Ten je v plánu příští týden.

Zprávy z domova najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse