Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. prosince 2022 15:00
Čas čtení 4:15
Adéla Švehlíková

Přinášíme ti tipy na vánoční dárky z dílny studentů lokálních uměleckých škol a menších značek

Přinášíme ti tipy na vánoční dárky z dílny studentů lokálních uměleckých škol a menších značek
Zdroj: se svolením Karolíny Görgové
KULTURA
Uložit Uložené

Pro obdivovatele designu a umění jsme vybrali tipy na vánoční dárky od lokálních tvůrců. Jedná se především o studenty uměleckých škol a menší značky, jejichž výrobky stojí za pozornost a vašim nejbližším udělají u vánočního stromečku jednoznačně radost.

Vánoce už jsou za dveřmi, a tak je nejvyšší čas shánět dárky. Pro milovníky designu, umění a kvality jsme vybrali tipy na vánoční dárky zahrnující doplňky do interiéru, šperky, obrazy a mnoho dalšího. Jedná se především o lokální tvůrce z řad studentů uměleckých škol a menší značky, jejichž výrobky stojí za pozornost a vašim nejbližším udělají u vánočního stromečku jednoznačně radost. 

Arnošt Mikulička / @arnost_mikulicka

Arnošt Mikulička je studentem ateliéru Design obuvi ve Zlíně a tvůrcem doplňků, kterého v tvorbě nejvíce formuje jeho původ z malé vesničky na Moravě. Čerpá zejména ze silných rodinných pout a vztahů, což se projevuje i v jeho výrobcích, do nichž dává srdce. Rád do svého procesu tvorby aplikuje research trendů a predikci na následující sezóny, což jde ruku v ruce s jeho zálibou ve zkoušení a využívání nových technologií. Důležitým faktorem je kromě propracovaného konceptu taktéž udržitelnost. Ta se projevuje ve formě upcyclingu, kdy recyklováním starých tenisek vznikají zcela nové produkty, jako jsou tašky, batohy anebo kšilty. Ze všech kousků, které můžeme u Arnošta zakoupit, je jeho nejoblíbenějším právě kšilt, který je inspirován jeho babičkou a symbolizuje to, že věk je pouze číslo. 

BACKPACONOŠT.
BACKPACONOŠT. Zdroj: se svolením Arnošta Mikuličky
Kšilt EMILIE.
Kšilt EMILIE. Zdroj: se svolením Arnošta Mikuličky

Majda Šťastníková / @majdastastnikova

Magdalena Šťastníková je absolventkou ateliéru K.O.V. na UMPRUM v Praze. Její tvorba se vyznačuje abstraktním, organickým, až fluidním tvaroslovím, přičemž šperky často přesahují hranici lidského těla a dostávají se do prostoru mimo něj. Magdalena vytváří šperky, které jsou unisex, nositelné a kombinovatelné na více způsobů. Příkladem toho je několik kolekcí, ze kterých můžeme šperky vybírat, odlišujících se jak svou vizuální stránkou, tak konceptem. Nejnovější kolekce této autorky vychází z její diplomové práce zabývající se vztahem mezi člověkem a rostlinou. Dotek je zde považován za hlavní komunikační nástroj a kůže se tak stává prostorem pro symbiózu. Každý ze stříbrných kusů je originál.

Rostliny.
Rostliny. Zdroj: se svolením Magdaleny Šťastníkové
MOMENTUM
MOMENTUM Zdroj: se svolením Magdaleny Šťastníkové

Salvelyi. / @silvieg_

Značka Salvelyi představuje přesmyčku jména své zakladatelky, 23leté Silvie Gajdůškové. Silvie je studentkou ateliéru Design obuvi ve Zlíně a pod svým brandem vytváří autorskou tvorbu. V jejích produktech můžeme zaznamenat práci s nekonvenčními tvary, kovovými komponenty a kontrasty. Typické jsou taktéž usně se zvířecím vzorem, kterými se autorka pokouší dodat nositelům odkaz jedinečnosti. Salvelyi je otevřeno každému, kdo se rád baví a nebojí se zaujmout. Cílem je, aby si každý v doplňcích našel to své, co ho posune jak stylově, tak pocitově na úroveň své odlišnosti. 

Salvelyi.
Salvelyi. Zdroj: se svolením Silvie Gajdůškové
Salvelyi.
Salvelyi. Zdroj: se svolením Silvie Gajdůškové

Nicolas Garaj / @nicolasgaraj

Neříkej to, co můžeš ukázat. Tak zní motto 20letého Nicolase Garaje, jenž pochází z Brna a má za sebou 1. ročník Ateliéru malby na UMPRUM v Praze. Jeho malba představuje reflektování subjektivních pocitů, taktéž inspiraci vnějším světem, v němž se nachází. U každé jeho malby můžeme zaznamenat podpis v podobě vyříznutého rohu, z něhož vycházejí panely. Tím se vytvoří vymezený prostor pro Nicolasovy studie. Preferovanou technikou tohoto výtvarníka je užívání vody, díky níž nachází cestu následujícího procesu realizace a umocnění čisté estetiky. Pokud bychom měli zájem některé z děl vlastnit, vybírat můžeme hned z několika obrazů. V portfoliu tohoto autora nalezneme například obraz Úzkost, expresivně reagující na válku na Ukrajině, autoportrét Duch Evropy či Nicolasův momentálně nejoblíbenější obraz, Studie amorfy.  

Studie amorfy.
Studie amorfy. Zdroj: se svolením Nicolase Garaje
Duch Evropy.
Duch Evropy. Zdroj: se svolením Nicolase Garaje

CARO / @carolinegorg.atelier

CARO je česká značka šperkařských a oděvních kousků fungující od roku 2021, jež se věnuje exploraci feminity u všech genderů. Zakladatelkou je 19letá Karolína Görgová, studentka módního návrhářství, která se kreativní tvorbě věnuje již od malička a zhmotnění do užitého umění je manifestem její duše. Klíčovým bodem značky CARO je udržitelnost a podpora lokálních či evropských distributorů, přičemž primárně využívanou technikou je ketlování. Tato technika spočívá ve spojování drátů očky k sobě, kdy hlavní roli zastává aplikace říčních perel. Komponenty, s nimiž Karolína při výrobě pracuje, jsou nejčastěji z chirurgické oceli. Setkat se však můžeme i se stříbrnými či pozlacenými kousky.

CARO.
CARO. Zdroj: se svolením Karolíny Görgové
CARO.
CARO. Zdroj: se svolením Karolíny Görgové

Sára Kordová / @sara_kordova_design

Sára Kordová je studentkou Ateliéru keramiky a porcelánu na UMPRUM v Praze. V posledních dvou letech se kromě osobní tvorby taktéž zajímá o nové možnosti setkávání mladých keramiků. Spolu s designérkou Karolínou Jeřábkovou a kurátorkou Eliškou Špálovou letos pořádala již druhý ročník studentského keramického sympozia SYMPASYMPO. Ve své tvorbě si hraje s tvarem, povrchem a barevností předmětů užitého umění. Inspiraci nachází ve vztahu produktu s uživatelem a v atmosféře, která předmět užitého umění provází.

V rámci sympozia SYMPASYMPO22 se Sára zúčastnila workshopu 3D tisku keramiky s britským umělcem Jonathanem Keepem. Tato zkušenost ji ovlivnila natolik, že si tuto technologii zvolila jako téma své diplomové práce, kterou tento rok dokončuje. 

DUHOVKA VASE.
DUHOVKA VASE. Zdroj: se svolením Sáry Kordové
CUBI.
CUBI. Zdroj: se svolením Sáry Kordové

Kamila Gribanova / @kamilagribanova

Kamila Gribanova, narozená v Kazachstánu, je studentkou posledního ročníku magisterského studia v ateliéru Design skla ve Zlíně. Ve své tvorbě se věnuje užitému umění, kde převládá práce s technikami, jako jsou tavená plastika a pâte de verre. Jejím cílem je ukázat široké veřejnosti mnohostranné možnosti skla v uměleckém kontextu. Do svých děl vkládá část svých nejšťastnějších vzpomínek, feministickou filozofii a odkaz přírody. Výsledné dílo v sobě tedy nenese pouze konkretizaci nápadu, nýbrž poukazuje na autorskou myšlenku. Vybírat můžeme z několika typů produktů, které Kamila nabízí, a těmi jsou vázy, mísy, svícny, zrcadla ve skleněných rámech či umělecké objekty.

Váza.
Váza. Zdroj: se svolením Kamily Gribanové/foto Marie Zdráhalová
Váza.
Váza. Zdroj: se svolením Kamily Gribanové/foto Marie Zdráhalová

Ordinary Optimist / @ordinaryoptimiststudio

Ordinary Optimist představuje značku, za jejímž vznikem stojí Alexandra Sabaková a Bonifác Beneš. Toto duo společně navrhuje keramické výrobky z hlíny, přičemž je každý produkt vlastnoručně vyroben, a tvoří tak originální kus. V jejich nabídce můžeme vybírat z keramických popelníků, stojánků na vonné tyčinky, hrníčků či talířků. Tyto kusy nalezneme převážně v pastelových odstínech, a to označené originálními názvy. Nejnovější kolekce 6 talířů Prana Plate, které lze zakoupit na jejich stránkách, vznikla ve spolupráci s pražskou malířkou Michaelou Červenou. 

Prana Plate.
Prana Plate. Zdroj: Ordinary Optimist/propagační materiál
Steps.
Steps. Zdroj: Ordinary Optimist/propagační materiál

Anna Tran / @annatran.official

Anna Tran je značkou stejnojmenné zakladatelky, jež je absolventkou Ateliéru módní tvorby na pražské UMPRUM. Anna ve své tvorbě rozvíjí motiv ženství a její signature technikou, kterou uplatňuje při tvorbě svých produktů, je žabičkování. Ať už se jedná o kabelky, či o oděvy, všechno z její dílny vzniká rukodělně v ateliéru domu Radost za pomoci jejího týmu. Koncepce výrobků Anna Tram spočívá v poctivosti, materiálové šetrnosti a spolupracích s dalšími mladými lokálními designéry.

Puffy Bag Mauve.
Puffy Bag Mauve. Zdroj: Anna Tran/propagační materiál
Shrimp Bag Pink.
Shrimp Bag Pink. Zdroj: Anna Tran/propagační materiál

Sára Drobíková / @uptightsara

Studentka ateliéru Skla v Ústí nad Labem, Sára Drobíková, zkoumá ve svých pracích vztah člověka a přírody. Její zájem se soustřeďuje zejména na otázky týkající se role přírody v kontextu dnešní doby a jejího znovuzasazení do každodenních životů. Produkty Sáry reflektují skloubení potřeby uměleckého vyjádření a tvorby funkčního designu. V jejím portfoliu nalezneme například sadu porcelánových mís s názvem Let's Bowl, která kombinuje geometrii s organikou. Originální jsou taktéž svícny Lava, kdy jejich kónický tvar napomáhá rozpálenému vosku přirozeně tvořit náhodné obrazy voskových cestiček.

Let's Bowl.
Let's Bowl. Zdroj: se svolením Sáry Drobíkové
Lava.
Lava. Zdroj: se svolením Sáry Drobíkové
Domů
Sdílet
Diskuse