Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
18. prosince 2022 13:24
Čas čtení 2:23

Lidskost, svědomí, soudržnost a symbol svobody. Česko si připomíná Václava Havla

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Lidskost, svědomí, soudržnost a symbol svobody. Česko si připomíná Václava Havla
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Jak na jednu z nejvýraznějších politických osobností našich dějin vzpomínají politici a političky?

V neděli osmnáctého prosince uplynulo přesně jedenáct let od smrti Václava Havla. Na dramatika, spisovatele, vůdčí osobnost politických změn v listopadu 1989 a prvního českého prezidenta vzpomíná i současná politická reprezentace. Vzpomínají na něj i někteří prezidentští kandidáti.

18. prosince 2022 12:49 Čas čtení 1:04 Nový průzkum STEM: Babiše by volily hlavně ženy, první kolo by vyhrál Nový průzkum STEM: Babiše by volily hlavně ženy, první kolo by vyhrál
Václav Havel se narodil 5. října 1936. Vyrůstal ve známé pražské podnikatelsko-intelektuálské rodině spjaté s českým kulturním a politickým děním dvacátých až čtyřicátých let. Kvůli rodinnému původu mu komunisté nedovolili studovat žádnou z vysokých škol humanitního zaměření. V 60. letech působil v Divadle Na zábradlí, kde ho proslavila třeba hra Zahradní slavnost. Po roce 1968 kvůli svému angažmá v politice pražského jara upadl v nemilost a měl zákaz publikovat.

Havel byl spoluzakladatelem a mluvčím občanské iniciativy za dodržování lidských práv Charta 77. Kvůli své politické činnosti strávil asi pět let ve vězení. V té době psal eseje, jedna z nejvýznamnějších se jmenuje Moc bezmocných. Po listopadu 1989 se stal jedním ze spoluzakladatelů protikomunistického hnutí Občanské fórum a jako jeho kandidát byl zvolen prezidentem Československa. Od roku 1993 byl po dvě funkční období prezidentem České republiky. 

Havel apeloval na lidskost, svědomí, sebevědomí, odvahu a soudržnost

Podle Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) má Václav Havel velkou zásluhu na tom, že je Česko pevnou součástí NATO i Evropské unie, což nám zajišťuje bezpečí. Předsedkyně Poslanecké sněmovny ocenila Havla také za jeho ochranu lidských práv po celém světě. „Věřím, že si v lednu zvolíme osobnost, která bude v odkazu pana prezidenta pokračovat,“dodala.

„Každému z nás někdo odešel příliš brzy. Vedle příbuzných a přátel je jím pro mnoho z nás i Václav Havel,“napsal na Twitter ministr vnitra Vít Rakušan (Starostové a nezávislí). První český prezident chybí podle něj nejen Čechům, ale celému světu. Podle Rakušana byl Havel člověkem, pro kterého byla lidskost na prvním místě, který nikdy nezavíral oči před utrpením druhých, dokázal spojovat svými hodnotami a ohromovat svou skromností. Prázdné místo po něm prý zůstalo i na Hradě. 

Ozvali se i další ministři. Podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna (Piráti) apeloval Havel na lidskost, svědomí, sebevědomí, odvahu a soudržnost. V jeho odkazu bychom podle něj měli pokračovat. Podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) se stal Havel symbolem naděje, kterou definoval jako „schopnost usilovat o něco, protože to je dobré, a nejen protože by to mohlo dobře dopadnout“.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Václav Havel vrátil lidem naději a budoucnost. Jeho morální kompas nás provedl sametovou revolucí, rozdělením Československa a nasměroval nás zpátky do Evropy. (...) Čest jeho památce,“uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Ozvali se i prezidentští kandidáti

Ozvali se i kandidáti a kandidátka, již by do prezidentského křesla mohli usednout příští rok. Podle Danuše Nerudové se hodnoty, za které Havel v životě bojoval, nevytratily ani po jeho odchodu. „Nebojíme se pomáhat druhým, rozvíjíme občanskou společnost a vadí nám bezpráví, i když se odehrává tisíce kilometrů od našich hranic,“napsala kandidátka.

„Pravda a láska jsou součástí skautského slibu. Asi by měly být i součástí občanského slibu každého z nás. Neexistuje nic jako ‚moje pravda‘, protože Pravdu je možné najít jenom v dialogu. A Láska nás přiměje druhému člověku naslouchat,“myslí si zase kandidát Marek Hilšer.

Na prezidenta kandiduje i Pavel Fischer, který v týmu Václava Havla kdysi působil. „Poznal jsem ho jako člověka, který dovedl události a situace kolem sebe analyzovat s nevídanou přesností. Měl pronikavý vhled do společnosti. Věděl, že můžeme změnit svět, pokud dokážeme stavět na svobodné vůli občanů a začneme každý sám u sebe,“napsal senátor. 

Domů
Sdílet
Diskuse