Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
21. prosince 2022 13:31
Čas čtení 1:10

Klimatické aktivistky odřízly v Berlíně špičku vánočního stromku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Klimatické aktivistky odřízly v Berlíně špičku vánočního stromku
Zdroj: TASR/AP

V Německu dosud vidíme jen vrchol (klimatické) katastrofy, která leží pod povrchem, řekla jedna z aktivistek.

Klimatické aktivistky ze skupiny Last Generation odřízly ve středu ráno v německé metropoli Berlín vrchol vánočního stromku umístěného před ikonickou Braniborskou bránou. Z patnácti metrů vysoké jedle odstranily ruční pilkou vrchní dvoumetrovou část. Agentura TASR převzala zprávu z berlínského deníku Tagesspiegel.

Jen špička stromečku a klimatické katastrofy

Dvě aktivistky se postavily na zvedací plošinu a odhalily transparent se zněním „Toto je jen vrchol vánočního stromku“. Pomocí ruční pily pak špičku stromu na Pařížském náměstí odřízly. „V Německu dosud vidíme jen vrchol (klimatické) katastrofy, která leží pod povrchem,“ uvedla jedna z aktivistek Lilli Gomez.

16. prosince 2022 12:00 Čas čtení 4:08 Stresuje tě kupování dárků? Proměň peníze v dobrý skutek, s našimi tipy pod stromečkem zazáříš Stresuje tě kupování dárků? Proměň peníze v dobrý skutek, s našimi tipy pod stromečkem zazáříš

„Zatímco celé Německo tráví tento týden hledáním nejlepších dárků v největších obchodech, jiní se ptají, kde seženou pitnou vodu poté, co sucho a záplavy zničily jejich úrodu. Klimatický kolaps v Německu stojí přede dveřmi a spolková vláda nedělá žádné přípravy, aby nás chránila,“ doplnila.

Policie potvrdila deníku Tagesspiegel, že v době, kdy se aktivistky rozhodly k činu, se na náměstí nacházeli i policejní strážníci. Domnívali se ale, že se jedná o pracovníky, kteří u stromku provádí rutinní opatření. Poté, co ženy odřízly špičku a slezly z plošiny dolů, je policie zadržela a vzala si jejich osobní údaje. Vyšetřuje je za poškození majetku.

17. prosince 2022 12:40 Čas čtení 1:07 Jak velká je uhlíková stopa u vánočního stromečku? Rozdíl mezi živým a umělým je obrovský Jak velká je uhlíková stopa u vánočního stromečku? Rozdíl mezi živým a umělým je obrovský

Aktivisté ze skupiny Last Generation, kteří v posledních měsících pravidelně blokují ulice v Mnichově i Berlíně, omezují provoz letišť a protestují i v muzeích, vyzývají vládu spolkového kancléře Olafa Scholze, aby podnikla důraznější kroky v boji proti změně klimatu. Mezi jejich požadavky patří mimo jiné omezení rychlosti na dálnicích na 100 kilometrů v hodině.

Domů
Sdílet
Diskuse