Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Patočková
22. prosince 2022 21:26
Čas čtení 1:11

Praha na silvestr zakázala pyrotechniku v centru a dalších lokalitách. Podívej se, kde všude zákaz platí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Praha na silvestr zakázala pyrotechniku v centru a dalších lokalitách. Podívej se, kde všude zákaz platí
Zdroj: Unsplash/Alexander Kagan

Porušení vyhlášky podléhá správnímu trestu a ve správním řízení je možné uložit pokutu do 100 000 korun.

Praha vydala vyhlášku týkající se novoročních oslav, která zakazuje používání pyrotechniky na celé řadě veřejných míst. Dle města se vyhláška nevztahuje na profesionální ohňostroje, které podléhají povolovací povinnosti podle zákona o pyrotechnice. Na dodržování vyhlášky bude dohlížet Městská policie hl. m. Prahy i Policie České Republiky a za její porušení mohou policisté na místě uložit pokutu až do výše 10 000 korun. Porušení vyhlášky však podléhá správnímu trestu a ve správním řízení je možné uložit pokutu do 100 000 korun.

Vyhláška vychází z negativních zkušeností s používáním pyrotechnických výrobků v citlivých částech Prahy, zejména v centru města, na náplavkách, v parcích a v blízkosti nemocnic a dalších zařízení, jako jsou například domovy pro seniory.

Kde všude bude volně prodejná pyrotechnika zakázaná.

a) V památkové rezervaci v hlavním městě Praze;
b) na vodních tocích, na ostrovech v těchto tocích a na pozemcích sousedících s korytem vodních toků, a to v šířce do 50 metrů od břehové čáry;
c) v okruhu 250 metrů od zařízení poskytujících zdravotní lůžkovou péči nebo od domovů pro seniory anebo od domovů pro osoby se zdravotním postižením;
d) na přehradách, hrázích, vodních nádržích, jezech a zdržích a ve vzdálenosti do 50 metrů od nich;
e) na zvláště chráněných územích a ve vzdálenosti do 50 metrů od těchto území;
f) v přírodních parcích a ve vzdálenosti do 50 metrů od těchto parků;
g) ve vzdálenosti do 250 metrů od areálu Zoologické zahrady hlavního města Prahy, útulků pro zvířata a zařízení poskytujících veterinární pohotovost.

Přísný zákaz lampionů 

Na celém území hlavního města Prahy je zakázáno používat výrobky, které ke svému neřízenému letu využívají zahřátý vzduch či horké spaliny z vyvíječe plamenného hoření, jako jsou zejména výrobky pod názvem lampiony štěstí, létající lampiony, létající štěstí, létající přání. Před dvěma lety například tyto lampiony usmrtily více než 30 zvířat v zoo v německém Krefeldu, která kvůli nim uhořela.

Domů
Sdílet
Diskuse