Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
23. prosince 2022 12:53
Čas čtení 1:41

Slovenský plavecký tým posunul týrání zvířat do další dimenze. V Košicích chytají kapry v bazénu (Aktualizováno)

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Slovenský plavecký tým posunul týrání zvířat do další dimenze. V Košicích chytají kapry v bazénu (Aktualizováno)
Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj

Jedná se prý o dlouhodobou tradici.

Aktualizováno 13:38 – Zatímco tě určitě neminula některá z kampaní za ukončení prodeje živých vánočních ryb či za další zmírňování jejich utrpení, slovenská média informovala o sportovcích z plaveckého klubu ŠKP, kteří živé kapry chytali v rámci soutěže v plaveckém bazénu. Jak ale Refresher zjistil, bohužel i v Česku se některé organizace k této aktivitě hrdě hlásí.

Článek jsme aktualizovali o vyjádření organizace OBRAZ – Obránci zvířat.

Kapři se v chlorované vodě dusí 

„Bylo to skvělé. Kapr nás pořádně poproháněl, ale nakonec neměl šanci. Máme totiž natrénováno. Neměl šanci, půjde na večeři,“řekl pobaveně pro kosiceonline.sk úspěšný lovec kapra. Tato aktivita není v prostorách košické městské plovárny žádnou novinkou. Podle trenéra ŠKP se jedná o dlouholetou tradici, přičemž zřejmě vznikla již při založení klubu.

Anketa:
Co si o takové soutěži myslíš?
Nevadí mi to.
Je to hrozné, kapři by takto trpět neměli.
Nevadí mi to.
27 %
149 Hlasů
Je to hrozné, kapři by takto trpět neměli.
73 %
407 Hlasů

„Já osobně jsem při lovu kapra v bazénu už více než třicet let, ale náš šéftrenér Juraj Skála by zřejmě potvrdil, že tato tradice vznikla již při založení našeho klubu. A ten slaví už 62 let činnosti. Výjimkou byl asi jen loňský rok, kdy jsme tu měli pandemii a odstávku bazénu,“ objasnil trenér ŠKP Radoslav Sabol.

Pro kapry ale může být taková aktivita nesmírným utrpením a stresem. „Mně osobně to nepřipadá pro kapříka úplně vhodné. Když ho vypustíme do chlorované vody, tak si myslím, že pro něj je to taková jistá příprava na smrt, protože to určitě není zdravé pro celý jeho dýchací aparát,“uvedla v roce 2013 veterinární lékařka Lucie Míková v reakci na podobnou akci, která se koná v českém Táboře. Podle ředitele táborské zoo chlor naleptává kaprům sliznici a poškozuje jejich nervovou soustavu. 

3. prosince 2021 11:22 Čas čtení 1:32 I kapři mají strach, cítí bolest a bojují o přežití. Zapoj se do Vánoc bez násilí I kapři mají strach, cítí bolest a bojují o přežití. Zapoj se do Vánoc bez násilí

To potvrdil také Ivo Krajc z organizace OBRAZ – Obránci zvířat. „Kapři se v horké vodě plaveckého bazénu vaří zaživa. Normálně jsou zvyklí na vodu okolo pěti stupňů Celsia. (...)  Při dlouhém a náročném lovu, kdy se kapr snaží všemožně uniknout před plavci, zažívá neskutečný stres. Po několikatýdenním hladovění v sádkách jsou kapři už téměř bez energie a nahromaděný stres může způsobit úplný kolaps organismu a následnou smrt,“ uvedl a doplnil, že čistě pro lidskou zábavu dochází úplně zbytečně k týrání zvířat.

K poměrně kontroverzní zábavě se ale uchylují nejen na Slovensku. V už zmiňovaném Táboře jde rovněž o tradici. Námitku, že kaprům nedělá pobyt v chlorované vodě dobře, nevnímá táborská místostarostka Lenka Horejsková (TOP 09) jako zásadní. „Ti kapři se v té vodě skutečně sotva ohřejí, jsou tam poměrně krátce a voda se samozřejmě musí pravidelně čistit a musí se dodržovat všechny hygienické podmínky,“řekla v roce 2013. Podobně se kapři letos lovili třeba ve Vyškově, v roce 2016 se takto rozhodli pobavit v Brně.

Zpět
Sdílet
Diskuse