Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. prosince 2021 11:22
Čas čtení 1:32
Tereza Šnajdrová

I kapři mají strach, cítí bolest a bojují o přežití. Zapoj se do Vánoc bez násilí

I kapři mají strach, cítí bolest a bojují o přežití. Zapoj se do Vánoc bez násilí
Zdroj: TASR/Miroslav Košírer
NEWS VÁNOCE
Uložit Uložené

Zajímá tě, co můžeš udělat pro to, aby kapři netrpěli? Poradí ti projekt Vánoce bez násilí.

V Česku ke štědrovečerní večeři neodmyslitelně patří kapr, ale zamyslel ses někdy nad tím, že i ryba může trpět, cítit bolest a bojovat o přežití? Právě na to se zaměřuje projekt Vánoce bez násilí, který občany nabádá, ale tentokrát kapry ušetřili a povečeřeli například bramborový salát s ovesným nekaprem.

Doporučeno
Jaké jsou výhody a nevýhody veganství? Zeptali jsme se odborníků na výživu Jaké jsou výhody a nevýhody veganství? Zeptali jsme se odborníků na výživu 1. listopadu 2021 7:00

Mnoho lidí si myslí, že ryby necítí bolest, protože nekřičí, ale je to velký omyl. Z hlediska anatomického i fyziologického lze jednoznačně říci, že systém vnímání bolesti funguje u ryb prakticky totožně jako u koček, psů a lidí. Chcete-li lépe porozumět tomu, jak tuto vánoční tradici vnímají ryby, zkuste si představit zanedbané a zraněné psy, kteří jsou prodáváni v přeplněných klecích,“ vysvětluje utrpení kaprů zoolog Andrzej Elzanowski.

Domů
Sdílet
Diskuse