Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2024 14:00
Čas čtení 2:48
Marie Valentová

V květnu v kině dostaneš akční nářez desetiletí i Jacoba Elordiho. Přijde Furiosa, hvězda Zaklínače nebo české provokativní drama

V květnu v kině dostaneš akční nářez desetiletí i Jacoba Elordiho. Přijde Furiosa, hvězda Zaklínače nebo české provokativní drama
Zdroj: Falcon/Aerofilms/Bonton film
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY FILM
Uložit Uložené

Ať už chodíš rád*a do kina na bohapustou akci, nebo na rafinovanější snímky s přesahem, v květnu si přijdeš na svoje. Blíží se vytoužené pokračování Šíleného Maxe, feministický příběh o Elvisovi i artové české drama o sex chatech.

Hodně akce, nějaký ten horor i drásavá artová romantika. To všechno se dostane na program kin v průběhu května. Neměla by ti uniknout ulítlá a kritiky opěvovaná komedie pro otrlé, pokračování akčních franšíz, česká novinka s charismatickým obsazením ani Jacob Elordi ve feministické verzi příběhu o Elvisovi. 

Stovky bobrů – 9. května

„Málem jsem umřel smíchy. Instantní komediální klasika!“ dočteš se v jednom z předních komentářů na ČSFD.

Stovka bobrů navštívila česká kina při Festivalu otrlého diváka, jenže se kolem ní strhl takový boom, že se ji nakonec distribuční společnost Aerofilms rozhodla dopřát divákům i mimo festival. Ulítlý filmový počin si momentálně drží místo i v top 5 na světovém žebříčku filmů roku na Letterboxd vedle takových pecek jako Duna 2 nebo Rivalové. Jestli tohle není dostatečný důvod věnovat Bobrům pozornost, tak už nevíme, co je.

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Království Planeta opic – 9. května

Žerty stranou. Ve stejný den jako bobři vtrhnou na plátna kin taky opice a bude jich ještě víc než jen stovky. Čeká tě poctivá velkorozpočtová akční řež těžící z osvědčené série.


Posledním dílem ságy byla Válka o planetu opic z roku 2017, která uzavřela celou jednu trilogii. Království se odehrává v daleké budoucnosti, kdy šimpanzi vládnou celé planetě. Lidé jsou ohroženým druhem, který se musí ukrývat. My budeme sledovat příběh těch, kteří se odváží vzepřít tyranskému opičímu králi.

V hlavní roli uvidíš Freyu Allan v úloze, která ti připomene Ciri z první série Zaklínače je na útěku a všichni jí jdou po krku. Jenomže právě ona je vyvolená pro to, aby něco v nespravedlivém světě změnila. Režisér Wes Ball za sebou zatím nemá vyloženě áčkový blockbuster, takže jsme nejdřív byli skeptičtí. Ovšem první reakce ze zahraničí slibují učiněnou záplavu pozitivních dojmů.

Jedna noc – 9. května

Možná jsi zpozoroval*a trend, jakým se český film v poslední době ubírá. Zejména po loňských úspěších Úsvitu, Bodu obnovy nebo Přišla v noci působí nejodvážněji a nejvíce sebejistě za poslední roky. 


Vysoce aktuální a ožehavé love drama Jedna noc se veze ve stejném duchu. Děj vypráví o mladém páru, Elišce a Adamovi. Ve vztahu už zažili leccos, ale navzdory tomu jsou pořád spolu. V průběhu jediné noci se odehraje drásavá zkouška jejich vztahu. Bude souviset s alkoholem, bouračkou i erotickými videochaty... V love story Daniela Laňky uvidíš talentované mladé herecké star Vandu Chaloupkovou, Adama Ernesta a Jana Nedbala.

Havěť – 23. května

Jestli se radši chodíš do kina bát, pak pro tebe bude zajímavá druhá půlka května. Na plátna dorazí francouzský arachnohoror a nabídne zápletku, která nám trochu připomněla Spider-Mana.

Doporučeno
V hlavní roli toxicita, stereotyp, nuda a sexualizace Zendayi. Feministická kritika filmu Rivalové V hlavní roli toxicita, stereotyp, nuda a sexualizace Zendayi. Feministická kritika filmu Rivalové 15. května 2024 11:00

I tady hlavní hrdina tak trochu struggluje se vztahy a přijetím a jednoho dne narazí na exotického pavouka. Shodou okolností sbírá hmyz a podobnou havěť a neodolá touze vzít si domů nového mazlíčka. Jenomže ten mu uteče a způsobí spoušť nejdřív v celé budově a postupně po celém městě… Recenze slibují jeden z nej hororů poslední doby.

Furiosa – 23. května

Dlouhých devět let. Tak dlouho se čekalo na pokračování veleúspěšné Zběsilé cesty, až uběhla skoro dekáda. Už 23. květen ukáže, kolik fanoušků mezitím postapokalyptický banger poztrácel a jestli se originálu, který učinil Toma Hardyho a Charlize Theron v podstatě nesmrtelnými, dokáže vyrovnat.

Titulní tvář mladé Furiosy ztvárňuje kouzelná a vysoce populární Anya Taylor-Joy. Už v traileru ukazuje, že dokáže Charlize Theron napodobit překvapivě věrně. Chris Hemsworth pak v roli záporáka Dr. Dementuse naplno využije svůj australský akcent. Čeká nás opět kinojízda desetiletí? Uvidíme brzy.

Priscilla – 30. května

Biopics jsou vděčný hollywoodský materiál pro sběr cen i pro uspokojivé tržby. Studiím tak dokonce nevadí ani jeden příběh zrecyklovat dvakrát s odstupem jediného roku. Pokud se ti líbil Elvis Baze Luhrmanna… tak z Priscilly Sofie Coppoly možná tak nadšená*nadšený nebudeš.

Životopis krále rock-and-rollu zkoumá totiž z úplně jiné perspektivy. Kriticky. Méně eklekticky, vážněji a feminističtěji. Tentokrát se totiž spíš než na excentrického hudebníka, jak už název prozrazuje, zaměříme na sladkobolný úděl jeho ženy. Potkala svého osudového muže v pouhých čtrnácti, byl o deset let starší než ona a musela se během jejich vztahu popasovat s citovým vydíráním, sobeckostí i užíváním drog. Vyprávění vychází z memoárů samotné Priscilly, které vydala v roce 1985 pod názvem Elvis and me.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš slavné české herce a herečky jen podle očí? KVÍZ: Poznáš slavné české herce a herečky jen podle očí? 5. května 2024 15:00

Podívaná prý připomene režisérčin film Marie Antoinetta. I tady se na pozadí luxusu, pohledných kostýmů a věrných dobových reálií budeš nořit do nitra jedné osamělé hrdinky.

Domů
Sdílet
Diskuse