Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
26. prosince 2022 9:28
Čas čtení 1:02

Ve Spojených státech zabíjí mráz. Někde je až –⁠50 stupňů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ve Spojených státech zabíjí mráz. Někde je až –⁠50 stupňů
Zdroj: TASR/AP Photo/Jeffrey T. Barnes

Problémy způsobilo vydatné sněžení a silný vítr ve východní části Spojených států.

Ke krizové situaci došlo ve městě Buffalo na západě amerického státu New York. Tam měly záchranné složky v důsledku vichřice a obtížně sjízdným cestám problémy dostat se do postižených oblastí. Informuje o tom TASR a NY Times.

„Je to jako jít do válečné zóny a vozidla podél obou stran silnic jsou šokující,“ řekla newyorská guvernérka Kathy Hochul, rodačka z Buffala. V oblasti místy napadlo až 2,4 metru sněhu a v důsledku výpadků elektřiny se stala situace pro tamní obyvatele životu nebezpečná. Hochul v neděli večer místní obyvatele upozornila, aby nevycházeli z domovů. V souvislosti s počasím tam zahynulo už nejméně sedm lidí.

Na první svátek vánoční se bez elektřiny v některých státech na východě USA vzbudilo více než 200 tisíc lidí. Mnozí další museli v důsledku extrémního počasí upustit od svých cestovních plánů.

Pouze ve státě New York bylo zaznamenáno až 12 úmrtí spojených s počasím a tamní úřady varovaly, že tento počet může stoupnout.

Nejsilnější vichřice za uplynulých několik desetiletí vedla v neděli také ke zrušení více než 2400 letů v USA, uvádí CNN. Na letištích během Vánoc uvízli pasažéři v Atlantě, Chicagu, Denveru, Detroitu i New Yorku.

3. května 2024 14:00 Čas čtení 4:05 Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem

Rozsáhlé části USA od Skalistých hor až po Apalačské vrchy sužují také silné mrazy. Například ve státě Montana naměřili při příchodu blizardu teplotu minus 45,6 °C, sobotní minimum naměřené ve městě Havre má hodnotu minus 39 °C.

Úřady vyzvaly řidiče, aby navzdory nejrušnějšímu období v souvislosti s cestováním nevyjížděli na cesty. K úmrtím zejména při dopravních nehodách došlo ve státech Oklahoma, Kentucky, Missouri, Tennessee, Wisconsin, Kansas, Nebraska, Ohio, New York, Colorado a Michigan.

Domů
Sdílet
Diskuse