Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
30. prosince 2022 17:55
Čas čtení 1:09

Průzkum: Kolik lidí chce taktizovat při prezidentské volbě?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Průzkum: Kolik lidí chce taktizovat při prezidentské volbě?
Zdroj: Hnutí ANO/propagační materiál, Refresher

Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury STEM pro stanici CNN Prima News.

Strategie většiny Čechů a Češek pro lednové prezidentské volby je jasná. Výrazná většina obyvatel dá hlas svému favoritovi či favoritce. Na šance jednotlivých kandidátů a kandidátky se lidé příliš ohlížet nechtějí. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury STEM, který vytvořila pro televizní stanici CNN Prima News.

Rozumem bude volit každý pátý člověk

„Podle průzkumu STEM zvolí většina lidí (78 procent) v prvním kole tzv. podle srdce či přesvědčení, tedy svého favorita. Jen každý pátý volič bude volit tzv. rozumem, tedy podle toho, kdo má největší šanci dostat se do druhého kola,“popsala CNN Prima News výsledky průzkumu. Jen necelých třináct procent dotázaných bude chtít zabránit zvolení člověka, kterého na Hradě za žádnou cenu nechtějí.

„Lidé považují za mnohem zásadnější volit skutečně kandidáta, se kterým budou vnitřně spokojeni než volit pouze proti někomu, u koho si nepřejí, aby se stal prezidentem,“ uvádí dále průzkum.

A kdo má podle průzkumů největší šanci stát se novým prezidentem či prezidentkou? Hlavní favorizovaná trojice zůstává stále stejná – ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, bývalý armádní generál Petr Pavel a expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. 

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Podle posledních zpráv na základě volebního modelu agentury Median z prosince letošního roku by se Andrej Babiš poprvé ocitl až na třetím místě, a nedostal by se tak do druhého kola prezidentské volby. Získal by 24,5 procenta hlasů, na prvním místě by byl Pavel se ziskem 28 procent a na druhém Nerudová se 27,5 procenta. 

Trojice nejsilnějších kandidátů má výsledky s rozdílem na úrovni statistické chyby, upozornila agentura. „Na základě volebního modelu tak nelze s jistotou říci, kdo by se aktuálně dostal do druhého kola volby a kdo nikoliv,“dodali autoři modelu. Statistická odchylka činí podle nich plus minus 3,5 procentního bodu. Další kandidáti výrazně ztrácí.

Zpět
Sdílet
Diskuse