Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
1. ledna 2023 17:30
Čas čtení 1:17

Britovi s rakovinou předpovídali rok života, s pomocí experimentálního léku se vyléčil

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Britovi s rakovinou předpovídali rok života, s pomocí experimentálního léku se vyléčil
Zdroj: Unsplash/Olga Kononenko/volně k užití

Profesor Juan Valle, který studii vedl, řekl, že její výsledky spolu s další rozsáhlou studií mohou v budoucnu vést ke změně způsobu léčby takových pacientů, jako je Robert Glynn.

Brit Robert Glynn, kterému lékaři loni předpovídali rok života, se vyléčil z rakoviny žlučových cest poté, co absolvoval experimentální léčbu v Manchesteru. TASR převzala zprávu z webové stránky stanice BBC a deníku The Guardian.

Jednapadesátiletý Glynn pochází z vesnice Worsley nedaleko Manchesteru a pracuje jako svářeč. Říká, že měl velké štěstí, protože rakovinu měl dva roky a ani o tom nevěděl.

1. ledna 2023 9:37 Čas čtení 0:50 První miminko roku 2023 přišlo na svět osm minut po půlnoci První miminko roku 2023 přišlo na svět osm minut po půlnoci

Rakovinu žlučových cest v Británii každoročně diagnostikují přibližně 1000 lidem, sumarizuje BBC. Glynnovi tento poměrně vzácný typ rakoviny zjistili v srpnu 2020, kdy kvůli výrazné bolesti v rameni navštívil lékaře a udělali mu vyšetření krve.

Nádor se za tu dobu rozšířil i do jater a nadledvinek a byl příliš velký na to, aby jej odstranili operačně, přibližuje The Guardian.

rakovina, mikroskop, bunka
Zdroj: Unsplash/National Cancer Institute

V nemocnici Christie Hospital v Manchesteru, která se specializuje na rakovinová onemocnění, mu nabídli možnost účastnit se klinické zkoušky anonymního experimentálního imunoterapeutického léku. Ten mu podávali v kombinaci se standardní chemoterapií.

Nádor v játrech se mu zmenšil ze 12 centimetrů na 2,6 centimetru a nádor v nadledvinkách ze 7 na 4,1 centimetru.

Na základě těchto výsledků mohl v dubnu letošního roku absolvovat chirurgický zákrok. Lékaři během něj našli jen mrtvou tkáň, což znamenalo, že léčba zabila všechny rakovinné buňky.

Glynn podle svých slov bez váhání využil příležitost účastnit se tohoto výzkumu. „Uděláte všechno, co můžete, abyste si prodloužili život,“ řekl. Od dubnového zákroku další operace neabsolvoval a jeho vyšetření potvrzují, že rakovina zcela zmizela.

Profesor Juan Valle, který studii vedl, řekl, že její výsledky spolu s další rozsáhlou studií mohou v budoucnu vést ke změně způsobu léčby takových pacientů, jako je Robert Glynn.

Glynn uvedl, že poté, co mu diagnostikovali rakovinu, změnil svůj životní styl, vyřadil ze stravy všechny průmyslově zpracované potraviny, rafinovaný cukr, mléko a mléčné výrobky a zhubl o přibližně 31 kilogramů.

„Zjistil jsem, že se nemůžete spoléhat jen na lékaře, aby vám pomohli. Musíte si pomáhat i sami,“ řekl a zdůraznil, že je třeba udržovat si pozitivní postoj a nevzdávat se.

Domů
Sdílet
Diskuse