Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová ČTK
1. ledna 2023 9:37
Čas čtení 0:50

První miminko roku 2023 přišlo na svět osm minut po půlnoci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
První miminko roku 2023 přišlo na svět osm minut po půlnoci
Zdroj: Pixahive/volně k užití

Jednalo se o holčičku, která se narodila v porodnici Nemocnice AGEL Šternberk.

Prvním dítětem roku 2023 je holčička Anička, která se narodila v Nemocnici AGEL Šternberk v Olomouckém kraji jen osm minut po půlnoci. Další miminko, Timea, přišlo na svět jen minutu po ní.

Rodiče a děti čeká odměna

„Maminka porodila holčičku Aničku o váze 2700 gramů a 45 centimetrů. Na malou slečnu se doma v Jívové na Olomoucku už těší dvouletý bratříček,“citoval web CNN Prima News mluvčího šternberské nemocnice Adama Knesla. Maminky, které porodí na Nový rok, navštěvují v Olomouckém kraji zástupci hejtmana. Rodičky v minulosti dostaly například dárkové koše nebo různé dárky pro děti.

1. ledna 2023 8:59 Čas čtení 1:26 Jaké byly silvestrovské oslavy v Praze? Lidé odpalovali pyrotechniku i přes zákaz Jaké byly silvestrovské oslavy v Praze? Lidé odpalovali pyrotechniku i přes zákaz

Jen minutu po novorozené Aničce pak přišlo na svět další miminko. Timea se narodila devět minut po půlnoci v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí. Holčička váží 3,2 kilogramu a měří 49 centimetrů. ČTK dotazy v porodnicích zjistila, že v Thomayerově nemocnici se první letošní dítě narodilo ve 04:50, je to chlapec. V Motole se v 05:24 narodila holčička Kira, jejíž maminka je z Ukrajiny. Holčička váží 2,9 kilogramu a měří 50 centimetrů.

Praha tradičně odměňuje patnácti tisíci korunami všechny děti, které se na Nový rok narodí matkám s trvalým bydlištěm na území hlavního města. Tradice předávání daru prvnímu pražskému občánkovi vznikla podle magistrátu pravděpodobně v 60. letech 20. století za primátora Ludvíka Černého.

Domů
Sdílet
Diskuse