Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
1. ledna 2023 8:59
Čas čtení 1:26

Jaké byly silvestrovské oslavy v Praze? Lidé odpalovali pyrotechniku i přes zákaz

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jaké byly silvestrovské oslavy v Praze? Lidé odpalovali pyrotechniku i přes zákaz
Zdroj: Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

Přesto patřily oslavy v hlavním městě podle hasičů a záchranky ke klidnějším.

Letošní oslavy příchodu nového roku v Praze patřily ke klidnějším. Hasiči do 02:00 zasahovali u 52 požárů, loni jich bylo 57. Vedle křoví nebo kontejnerů hořela tráva na střeše obchodu. Hasiči také pomáhali lidem dolů z komína a uvízlým na lodičce na Vltavě. Zdravotničtí záchranáři zaznamenali v souvislosti s oslavami za celou noční směnu 81 událostí. Bylo to spíše mírnější, řekla ČTK jejich mluvčí Jana Poštová.

31. prosince 2022 12:00 Čas čtení 3:24 Toto je 5 důvodů, proč letos vynechat ohňostroj, a možnosti, jak ho nahradit Toto je 5 důvodů, proč letos vynechat ohňostroj, a možnosti, jak ho nahradit

Dělobuch rozbil desítky oken ve vnitrobloku

Lidé při oslavách často nerespektovali zákaz používání zábavní pyrotechniky, zejména v centru nebo na náplavkách. Policisté podle jejich mluvčí Violety Siřišťové do půlnoci v centru města uložili několik pokut za porušení zákazu, pak už podle ní nebylo možné kvůli množství lidí porušujících zákaz pokuty vymáhat. Právě při řešení přestupku na Václavském náměstí napadl muž policistu, ten skončil se zraněním hlavy v nemocnici. V ulici Ve Smečkách někdo dělobuchem rozbil více než třicítku oken ve vnitrobloku.

Pražští záchranáři v centru ošetřili celkem dvacet osm osob, deset z nich bylo nutné transportovat do zdravotnických zařízení. „Úrazů spojených s pyrotechnikou jsme za celou službu řešili pouze šest. V souvislosti s oslavami bylo za celou noční celkem 81 událostí. I když jsme se zcela jistě nenudili, tak v porovnání s uplynulými roky se jednalo spíše o mírnější oslavy konce roku,“napsala na Twitter Poštová.

Hasiči během silvestrovských a novoročních oslav zasahovali do půlnoci u 25 požárů, v prvních dvou hodinách roku u dalších 27 požárů. „Minulý rok jsme zasahovali u 57 požárů. Letos je tedy podobný počet požárů způsobených nedbalostí při používání zábavní pyrotechniky,“informovali.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Kromě zbytků zábavní pyrotechniky likvidovali hasiči požáry travních porostů a křovin. Například v Horních Počernicích způsobil požár tújí škodu třicet tisíc korun. „Další větší požár likvidovali hasiči hodinu před půlnocí na zatravněné střeše obchodu Billa, kde hořelo na ploše deset krát 15 metrů,“ uvedl mluvčí Martin Kavka. 

Hasiči také pomohli dolů dvěma lidem, kteří vylezli na komín v Malešicích. „Zachránili jsme také osoby, které uvízly v lodičce na mělčině pod Karlovým mostem,“ doplnil mluvčí.

Domů
Sdílet
Diskuse