Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. ledna 2023 13:35
Čas čtení 1:09
Vojtěch Vanda

Dubaj zruší 30% daň na alkohol. Chce zvýšit turismus

Dubaj zruší 30% daň na alkohol. Chce zvýšit turismus
Zdroj: Unsplash/David Rodrigo
ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL DUBAJ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nejlidnatější město Spojených arabských emirátů doufá, že výrazné omezení alkoholových restrikcí přitáhne do města houfy turistů.

Nejlidnatější město Spojených arabských emirátů výrazně omezí restrikce vůči alkoholu. Web BBC informuje o tom, že odstraní 30% daň na zboží. Má jít o vstřícný krok pro turisty, které by tímto chtělo nalákat. Nákup alkoholu bude jednodušší i pro místní, jelikož město přestane vybírat poplatek za alkoholové licence na osobu, které u sebe doposud museli mít lidé konzumující alkohol.

Doporučeno
Modelky, které pózovaly nahé na balkoně v Dubaji, dostaly zákaz vstupu do země na 5 let Modelky, které pózovaly nahé na balkoně v Dubaji, dostaly zákaz vstupu do země na 5 let 17. dubna 2021 12:23

Nejedná se o první ústupek, který Dubaj v posledních letech dělá. Během koronaviru například umožnila alkoholovou donášku až do domu a zároveň povolila prodej alkoholu za denního světla během ramadánu. Jak se ale zdá, konkurence je v oblasti –⁠ co se přetahování o turisty týče –⁠ znatelná, proto nejspíš potřebuje takříkajíc přitvrdit.

Distributoři alkoholu v zemi, společnosti Maritime and Mercantile International (MMI) a African & Eastern, budou změnu daně reflektovat v cenách. Není však jasné, jestli tato změna bude trvalá. Podle webu Financial Times, který měl získat informace od zasvěcených osob, se má prozatím jednat o roční zkušební dobu.

Tolerantní Dubaj

Město ve Spojených arabských emirátech proslulo zejména tím, že bylo v okolí striktních arabských států a měst jedním z nejbenevolentnějších. Islám, který se zde vyznává, totiž netoleruje pití alkoholu ani u turistů, často není tolerováno oblečení u žen, které je nezahalí, nebo různé zábavy všeho druhu. 

Pokud chtěl turista konzumovat alkohol v Dubaji, bylo dosud nutné, aby měl více než 21 let, převážel alkohol tak, aby nebyl vidět na veřejnosti, a užíval si jej doma s řádnou licencí, kterou vydávala policie.

Jsou však i hranice, které Dubaj není ochotná překročit. Před dvěma lety je například otestovaly ukrajinské modelky, které se fotily na balkónu jednoho z mrakodrapů úplně nahé. Ženy byly nakonec vzaty do vazby a hrozilo jim vězení, nakonec byly ale po 9 dnech propuštěny s nařízením zákazu vstupu do země na 5 let.

Domů
Sdílet
Diskuse