Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
2. ledna 2023 19:48
Čas čtení 0:54

Koronavirus proniká i do lidského mozku, ukazuje nová studie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Koronavirus proniká i do lidského mozku, ukazuje nová studie
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Pitvy lidí, kteří zemřeli na koronavirus, ukázaly, že virus SARS-CoV-2 proniká i do mozku a vydrží v něm až 8 měsíců.

Vědci z amerického Národního ústavu zdraví provedli pitvu 44 těl lidí, kteří zemřeli na koronavirus. Jak ukázaly výsledky pitvy, virus SAR-CoV-2 nenapadá pouze dýchací soustavu, ale proniká do celého těla včetně mozku. V něm se podle studie zveřejněné v časopise Nature udrží až 8 měsíců.

2. ledna 2023 17:14 Čas čtení 0:48 Ve věku 45 let zemřel bubeník kapely Modest Mouse Jeremiah Green Ve věku 45 let zemřel bubeník kapely Modest Mouse Jeremiah Green

Vědci testovali vzorky tkání 44 lidí, kteří od dubna 2020 do března 2021 zemřeli na koronavirus. Snažili se tak přijít na to, jak moc obávaný virus zasáhne lidské tělo, a výsledky je překvapily. Hlavní autor studie Daniel Chertow uvedl, že se koronavirus dlouhou dobu považoval za respirační virus, avšak není tomu tak. Virus proniká do celého těla, což by mohlo mít souvislost s tzv. dlouhým koronavirem.

covid, protilátky
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Pacienti, jejichž tkáň byla zkoumána, nebyli očkovaní. U 38 z nich byla krevní plazma pozitivní na SARS-CoV-2, u tří nikoli a u dalších tří nebyla k dispozici. Na 30 % zkoumaných byly ženy, jejichž průměrný věk byl 62,5 roku. Všichni analyzovaní zemřeli 18,5 dne od objevení prvních příznaků. 

Studie potvrzuje dosavadní analýzy – virus infikuje a poškozuje dýchací cesty, plicní tkáň, ale také dalších 84 míst těla. V nich pak dokáže vydržet až 8 měsíců. Koronavirus podle vědců prostupuje také do mozku, srdce, lymfatických uzlin, gastrointestinálního traktu, nadledvinek a očí. 

V Česku v souvislosti s koronavirem podle Ministerstva zdravotnictví od začátku pandemie zemřelo přes 42 tisíc lidí. Celkově bylo podle dat potvrzeno 4,5 milionu případů nákazy (včetně reinfekcí).

Domů
Sdílet
Diskuse