Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
4. ledna 2023 19:33
Čas čtení 1:10

Americké úřady zjednodušily cestu k potratové pilulce, nově ji mohou vydat i lékárny

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Americké úřady zjednodušily cestu k potratové pilulce, nově ji mohou vydat i lékárny
Zdroj: Getty Images

Dosud si je ženy musely vyzvedávat jen u poskytovatele zdravotnické péče.

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ve Spojených státech amerických zjednodušil ženám cestu k potratové pilulce mifepriston. Nově tento lék mohou vydat certifikované lékárny, dosud si je ženy musely vyzvedávat u poskytovatele zdravotní péče. Uvedlo to BBC.

Rozšíření přístupu k interrupci po zrušení ústavního práva

Mifepriston je bezpečný a účinný lék k vyvolání potratu. Užívá se v kombinaci s lékem misoprostol, obvykle v desátém až dvanáctém týdnu těhotenství. Už v prosinci 2021 FDA regulaci tohoto léku značně rozvolnil kvůli pandemii nemoci COVID-19. Lékaři a lékařky jej mohli od té doby předepsat pacientkám telefonicky a poslat prostřednictvím zásilkové služby.

29. prosince 2022 6:00 Čas čtení 10:21 Jak se projevuje trauma u dětí alkoholiků: neschopnost říkat ne, potřeba kontroly, nízké sebehodnocení i hyperzodpovědnost Jak se projevuje trauma u dětí alkoholiků: neschopnost říkat ne, potřeba kontroly, nízké sebehodnocení i hyperzodpovědnost
Těhotné ženy Julia Bradley-Cook (vlevo) a Krista Bywater protestují před Nejvyšším soudem ve Washingtonu během shromáždění na podporu práva na interrupci v USA v sobotu 14. května 2022.
Těhotné ženy Julia Bradley-Cook (vlevo) a Krista Bywater protestují před Nejvyšším soudem ve Washingtonu během shromáždění na podporu práva na interrupci v USA v sobotu 14. května 2022. Zdroj: TASR/AP

V úterý 3. ledna FDA aktualizoval informace na svých webových stránkách. „V rámci programu Mifepriston REMS může být mifepriston vydán certifikovaným předepisujícím lékařem nebo certifikovanými lékárnami na recept vydávaný certifikovanými předepisujícími lékaři. V rámci programu Mifepriston REMS může být mifepriston vydáván osobně nebo poštou,“uvedl úřad. Informoval o tom i dva největší výrobce léku, společnosti Danco Laboratories a GenBioPro.

Americký kongres gynekologů a porodníků rozhodnutí FDA přivítal jako důležitý krok vpřed. „Oznámení FDA nevyřeší problémy s přístupem pro všechny osoby, které hledají potratovou péči. Umožní ale více pacientkám, které mifepriston potřebují k medikamentóznímu potratu, další možnost, jak si tento životně důležitý lék zajistit,“uvedl kongres v prohlášení.

Potratové pilulky se staly vyhledávanějšími poté, co Nejvyšší soud v loňském roce zrušil rozsudek případu Roe vs. Wade z roku 1973. Ten dával ženám právo na přerušení těhotenství do 23. týdne. Jednotlivé státy si od té doby rozhodují o pravidlech pro interrupci samy.

2. března 2024 14:30 Čas čtení 0:11 KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií?

K zákazu umělého přerušení těhotenství (ať už chirurgickým zákrokem, nebo prostřednictvím potratové pilulky) se už uchýlilo více než deset zemí. Bude tak na jednotlivých lékárnách, zda k prodeji přistoupí, či nikoli. Očekává se také, že řada žen bude muset cestovat do jiných států, aby si lék zajistila.

Domů
Sdílet
Diskuse