Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Hyperfinance.
5. ledna 2023 14:45
Čas čtení 2:51
Sponzorovaný obsah

Nejnovější analýzy cen půjček potvrzují důležitost jejich online srovnávání

Nejnovější analýzy cen půjček potvrzují důležitost jejich online srovnávání
Zdroj: Pexels/Mikhail Nilov
ZAJÍMAVOSTI FINANCE FINANČNÍ GRAMOTNOST NEBANKOVNÍ PŮJČKY
Uložit Uložené

Půjčka ve výši 50 000 Kč může vyjít až na statisíce.

Na kolik vás může přijít půjčka ve výši 50 000 Kč? Index odpovědného úvěrování ukazuje, že někde jen na 1 700 Kč. Ale natrefit můžete i na poskytovatele, u nichž zaplatíte téměř 200 tisíc! Zkrátka: vzít si hned tu první půjčku, na kterou natrefíte v reklamě, je holý nesmysl. Analýzy prováděné organizací Člověk v tísni opakovaně potvrzují extrémní důležitost porovnání půjček. A též nezastupitelnou roli online srovnávačů, které na trhu fungují jako čistič a významná podpora konkurenčního prostředí.

Index odpovědného úvěrování

Organizace Člověk v tísni pravidelně publikuje výsledky svých analýz v oblasti půjček. Věnuje se jak malým půjčkám do výplaty, tak středně velkým krátkodobým půjčkám, které porovnává v částce 50 000 Kč vzatých na 12 měsíců. Výsledky transformuje do Indexu odpovědného úvěrování, včetně názorné grafické podoby.

Ta na první pohled ukazuje, jak velké rozdíly na trhu s půjčkami panují. Dokonce nejen mezi bankami a úvěrovkami, ale i mezi bankami navzájem a vzájemně mezi jednotlivými úvěrovými společnostmi. Toho, kdo již někdy využil srovnání půjček, rozhodně nepřekvapí, že mezi nejlepšími se umístily i nebankovní společnosti.

Doporučeno
Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo 1. března 2024 12:00

Pro vyhodnocení Indexu odpovědného úvěrování za rok 2022 bylo vybráno 37 poskytovatelů nezajištěných spotřebitelských úvěrů s licencí České národní banky. Člověk v tísni je porovnával podle 14 předdefinovaných parametrů. Dotýkaly se jak ceny, tak i transparentnosti a celkové vstřícnosti úvěrů.

10 poskytovatelů dosáhlo na 4 hvězdičky

Toho nejlepšího výsledku (4 hvězd) dosáhlo hned deset poskytovatelů ze sledovaných třiceti sedmi. To znamená, že u cirka čtvrtiny subjektů na trhu s půjčkami ve výši 50 000 Kč je možné si půjčit nejen cenově výhodně, ale i docela bezpečně. Zde je deset poskytovatelů s nejvyšším Indexem zodpovědného úvěrování:

  1. Maxbanka
  2. Airbank
  3. Zonky
  4. UniCredit Bank
  5. Česká spořitelna
  6. Moneta
  7. Home Credit
  8. COFIDIS
  9. Komerční banka
  10. ESSOX

Že jsou mezi vítězi i tři nebankovní společnosti (plus bývalá nebankovka Zonky), už rozhodně nepřekvapí. Na špičce se totiž umisťují každoročně.

6 poskytovatelů získalo 3 hvězdičky. Ty označují stále ještě výhodnou půjčku

Dalších šest poskytovatelů získalo stále ještě dobrý Index odpovědného úvěrování – tři hvězdičky. Člověk v tísni popisuje na svých stránkách: „Férové jsou i tříhvězdičkové společnosti, v některých aspektech by však ke klientům mohly být vstřícnější.“ Této kategorii vládly banky. Ovšem potkáme zde i jednu úvěrovku:

  1. ČSOB
  2. mBank
  3. Raiffeisenbank
  4. Equabank
  5. Fio banka
  6. Creditea

7 poskytovatelů nezískalo dokonce ani jedinou hvězdu

Pokud nahlédneme na opačný konec pořadí, zobrazí se sedm nebankovních společností, které nedosáhly ani na jedinou hvězdičku. Co mají společného? Jde o menší nebankovky, které se soustředí na rizikovější klientelu, a tak nabízejí velmi drahé peníze. Navíc s méně transparentními podmínkami. Zde je pořadí sedmi pozic s nejnižšími hodnotami indexu:

  1. FairCredit
  2. EveryDayPlus
  3. Ferratum
  4. HFS
  5. Viva Credit
  6. CentroFinance
  7. VIA SMS

„S drahými půjčkami je to ale složitější. Nelze je jednoznačně odsuzovat. Pokud někdo půjčuje peníze za 50 % či 80 % ročně, tak je to na první pohled šokující, ale pro člověka, který potřebuje řešit nedostatek peněz a jinou možnost nemá, může i takto drahá půjčka dávat smysl. Podstatné je, zda jsou splátky nastaveny tak, že lze půjčku splatit. Jestliže se však bavíme o dlouhodobých půjčkách, kde věřitel žádá 300 nebo 400 % ročně, nelze to už omluvit vyšší rizikovostí, to je devastační finanční produkt,“ komentoval David Borges, analytik společnosti Člověk v tísni, nabídku některých nebankovních společností.

Kolik stojí 50 000 Kč na jeden rok?

Analýza Člověka v tísni ukázala, že za nejméně vám dokáže půjčit Max banka (bývalá Expo Bank, kterou nedávno převzala skupina Creditas). U Max banky zaplatíte za tento úvěr jen 1 637 Kč (za předpokladu řádného splácení). Poskytovatelem s ještě „rozumnou cenou úvěru“, který uzavírá skupinku půjček v zeleném poli, je pak Cofidis, u kterého vás 50 000 Kč na jeden rok vyjde na 4 680 Kč.

Náklady na půjčku 50 000 Kč na 12 měsíců, branou v listopadu 2022.
Náklady na půjčku 50 000 Kč na 12 měsíců, branou v listopadu 2022. Zdroj: Člověk v tísni

A pak už začíná cena úvěru stoupat, i když zpočátku nijak závratně. Cirka v polovině žebříčku zaplatíte za stejnou půjčku okolo 10 000 Kč (Český Triangl). Na posledních třech místech je cena až neuvěřitelná: 85 159 Kč (EveryDay Plus), 95 371 Kč (VIA SMS) a 180 037 Kč (Viva Credit).

Letošní vyšší ceny úvěrů ale Člověka v tísni tolik netrápí. Problém přichází odjinud

Co bude největším problémem blízké budoucnosti? Banky začnou brzy odmítat tu část klientů, která se doposud pohybovala na hraně schvalovatelnosti. „Zdražení úvěrů o dvě nebo tři procenta není takový problém. Horší je, že banky budou mnohé klienty odmítat a vytlačovat je tak do nebankovního sektoru,“ poukazuje Borges na důsledek inflace a narůstajících výdajů domácností.

Domů
Sdílet
Diskuse