Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
6. ledna 2023 15:45
Čas čtení 1:45

Peklo v Mexiku: Kartel Sinaloa se mstil v ulicích za zatčení syna El Chapa, při četných přestřelkách zemřeli 3 policisté

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Peklo v Mexiku: Kartel Sinaloa se mstil v ulicích za zatčení syna El Chapa, při četných přestřelkách zemřeli 3 policisté
Zdroj: Profimedia

Ovidio Guzmán-López, syn notoricky známého šéfa El Chapa, jenž po svém vězněném otci údajně převzal řízení drogového kartelu Sinaloa, byl včera zatčen ve městě Culiacán a převážen do Mexico City. To ale kartel nechtěl dopustit.

V Mexiku ve čtvrtek prakticky zuřila válka. Vyvolal ji kartel Sinaloa, jenž dával najevo svou nespokojenost se zatčením nynějšího vůdce Ovidia Guzmána-Lópeze, který v čele nahradil svého otce Joaquína Guzmána alias El Chapa. El Ratón, tedy Myšák, jak se Guzmánu-Lópezovi přezdívá, měl být převezen z hlavního města státu Sinaloa Culiacánu do Mexico City.

Jenže kartel byl na to připraven. V ulicích vyvolal nesčetně přestřelek, v nichž zemřeli 3 členové bezpečnostních složek a 18 jich bylo nutné hospitalizovat, informuje BBC. Guzmán byl však nakonec úspěšně převezen.

5. listopadu 2022 20:13 Čas čtení 1:03 El Chapo a ostatní narkobaroni se dočkají muzea. Nemá oslavovat drogy a zločin, ale šířit osvětu El Chapo a ostatní narkobaroni se dočkají muzea. Nemá oslavovat drogy a zločin, ale šířit osvětu

Akce, jejímž cílem bylo lapit El Ratóna, se připravovala půl roku ve spolupráci s autoritami Spojených států amerických, uvedl mexický ministr obrany Luis Cresencio Sandoval. Jak se nakonec ukázalo, nebýt důkladné přípravy, akce by mohla skončit mnohem hůř, než se nakonec událo. A stejně při ní lidé přišli o život. 

Když byl dopaden, členové a přívrženci kartelu Sinaloa vyšli se zbraněmi do ulic, barikádovali silnice, zakládali ohně, rabovali a zaútočili i na tamní letiště. Guzmán-López měl být totiž transportován letecky. Kartel nerozlišoval mezi civilisty a bezpečnostními složkami a střílel i po civilních letadlech, které se chystaly do vzduchu. Kvůli tomu muselo být odloženo kolem 100 letů na třech tamních letištích.

Tamní autority taktéž v pátek uzavřely všechny školy, jelikož v ulicích nebylo bezpečno. Na vlastní kůži to pocítili jak medici, tak také novináři, jejichž vozidla členové kartelu zabavovali pro své raněné. Dle webu The Guardian gangsteři unášeli z nemocnic doktory a vyžadovali po nich ošetření.

Kdo je El Ratón

Kromě toho, že je Guzmán-López hlavou jednoho z největších drogových kartelů na světě, je také tak trochu duchem. Americká vláda dokonce vypsala v prosinci odměnu 5 milionů dolarů pro toho, kdo podá usvědčující důkazy proti němu a jeho třem bratrům, kteří jsou také ve vedení organizace, či alespoň uvede, kde se schovávají. 

25. února 2024 14:30 Čas čtení 5:06 Při toxické psychóze si Čech uřízl penis. Adiktolog vysvětlil, co při ní člověk zažívá a proč může nastat i po jediné dávce Při toxické psychóze si Čech uřízl penis. Adiktolog vysvětlil, co při ní člověk zažívá a proč může nastat i po jediné dávce

Mexické bezpečnostní složky si čtvrteční akcí chtěly jakýmsi způsobem zachovat tvář. Dvaatřicetiletý El Ratón byl totiž zatčen již v roce 2019, nicméně zatčený začal vyhrožovat, že pokud jej nepustí na svobodu, jeho přívrženci rozpoutají nekonečný kolotoč násilností. Proto byl propuštěn.

Podle dostupných informací má mladý vůdce kartelu spravovat minimálně 11 drogových laboratoří, které vyprodukují 1,3 až 2,2 tuny drog měsíčně. Podezřelý je také z toho, že nařídil vraždu policejních informantů, převozníka drog a populárního mexického zpěváka či zpěvačky. Osoba, jejíž detaily jsou médiím neznámé, totiž odmítla zpívat na jeho svatbě. Jestli ale nakonec byla popravena, nebylo prokázáno.

Domů
Sdílet
Diskuse